Roméo & Juliette

Opera Zuid
di 16 nov 19:30 - 22:00
Het iconische liefdesverhaal in de versie van Gounod
  • 16 nov
    19:30 - 22:00
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal
    Geweest

Regisseur Julien Chavaz ontwerpt een fantasiewereld voor de beroemde geliefden. Voor hem gaat Roméo et Juliette over de frictie tussen publiek en privé. 

Als Romeo en Julia elkaar ontmoeten, vallen ze als een blok voor elkaar. Maar hun rivaliserende families doen er alles aan om ze uit elkaar te houden. Een oude vete wordt de nieuwe geliefden uiteindelijk fataal. 

Charles Gounod (1818-1893) baseerde zich voor zijn opera Roméo et Juliette op het toneelstuk van Shakespeare. Regisseur Julien Chavaz maakt een moderne versie van het iconische liefdesverhaal, met Anna Emelianova en Peter Gijsbertsen in de hoofdrollen. 

Voor Chavaz gaat deze opera over het spanningsveld tussen publiek en privé. “In de regie spelen we met deze verschillende perspectieven. Het ene moment neem je de gebeurtenissen waar vanuit de twee families die elkaar in het openbaar bevechten, om vervolgens te switchen naar het intieme perspectief van Romeo en Julia die elkaar in het geheim ontmoeten.” Ook het decor is gebaseerd op deze wisseling van perspectief. “Alsof je het ene moment uit het raam kijkt en de hele stad overziet en het volgende moment door een sleutelgat gluurt.”

Chavez schept voor Roméo et Juliette een fantasiewereld met eigen kleuren, regels en esthetiek. “Het is een enorm spannend proces dat begint met een schetsboek waarin ik met mijn vaste decor- en kostuumontwerper een nieuwe wereld creëer.” 

De lichaamstaal van de zangers ziet Chavaz het liefst volledig verbonden met de muziek en tekst. “Wat ik hoor, wil ik geflecteerd zien in de lichamen. Alleen zo komt de energie over bij het publiek.”

Gezongen in het Frans, met Nederlandse ondertiteling.

Inleiding 18:30-19:00
In de Erker vindt voorafgaand aande voorstelling een inleiding plaats.De inleiding is vrij toegankelijk.

Team

muziek Charles Gounod libretto Jules Barbier en Michel Carré regie Julien Chavaz muzikale leiding Philipp Pointner assistent-dirigent / koordirigent Jori Klomp decor Anneliese Neudecker kostuums Sanne Oostervink licht Paul van Laak met Anna Emelianova, Peter Gijsbertsen, Maria Warenberg, Raphaele Green, Erik Slik, Jacques de Faber, Edwin Fardini, Rick Zwart, Huub Claessens en Marcel van Dieren orkest Philharmonie Zuidnederland