Erik Franssen

Van mij 4+

Theater Gnaffel
zo 12 dec 15:00 - 15:55
Wat is geven en nemen, hebben en houden, delen en vermenigvuldigen?
  • 12 dec
    15:00 - 15:55
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

Hoe maak je een voorstelling van de tekeningen en kindergedichten van Ted van Lieshout? Door er geen verhaal met een kop en een staart van te willen maken, maar er associatief mee om te gaan. 

Voor een heel hoge muur met één deur staan een jongen, een vrouw en een oude man. Ieder van hen heeft zijn eigen gedachten, wensen en dromen. De jongen moet alles nog ontdekken, voor de vrouw is het nu het belangrijkst en de oude man leeft in zijn herinnering.

Soms duiken er vreemde voorwerpen op. Ze vliegen over de muur of glijden voorbij. Wat zijn het? En waarom? Kleurige strandballen, een zwevende prop papier, een idyllisch bootje, een verhuisdoos vol oud speelgoed – van wie zijn die spullen? Van jou of van mij? 

Op een poëtische manier wil Van mij het publiek laten zien wat geven en nemen, hebben en houden en delen en vermenigvuldigen is. De voorstelling speelt in een magische wereld die uit meer bestaat dan iets of jij alleen. Harmonie is het streven, delen het doel.

Van mij is gebaseerd op het boek Hou van mij, met gedichten van schrijver en tekenaar Ted van Lieshout. 

Ted van Lieshout over Van mij
"Gisteren ben ik wezen kijken naar Van mij van Theater Gnaffel. Het was een feest der herkenning, maar ook een feest van verrassingen.

Het stuk begint met de zin “Er was het niets dat zich niet noemde”. Is dat nu een gedicht dat geschikt is voor kinderen vanaf 4? Ja, het kan. Niet omdat kleuters de tekst zullen begrijpen, maar omdat de woorden onderdeel uitmaken van het wonder dat poëzie heet, en waarbij woorden niet per se begrepen hoeven te worden om als poëzie te worden herkend.

De voorstelling is caleidoscopisch opgebouwd, dus je huppelt van het ene stukje naar het andere. Elk stukje is, zoals ieder gedicht, een klein avontuurtje dat op zichzelf staat in het grotere geheel van een bundel of, in dit geval, een voorstelling. Gaan kijken? Zou ik zeker doen".

In de pers

"Dankzij het sterke spel verveelt de voorstelling geen moment en al snel geven ook de volwassenen in de zaal zich over aan een wondere wereld waarin logica van ondergeschikt belang is. Van mij sluit zo perfect aan op de belevingswereld van de allerkleinsten, voor wie een verzameling korte scènes veel begrijpelijker is dan een uur durend verhaal". Theaterkrant

Team

tekst Ted van Lieshout regie Rob Vriens met Romke Gabe Draaijer, Marike van Weelden en Elout Hol poppen en objecten Elout Hol decor Marieke van Veen kostuums Dorien de Jonge illustraties Famke Roozen muziek Anne Bakker licht Berry Claassen techniek Valentijn van der Mieden en Bas Willekes