Bowie Verschuuren

Bloedkoraal

Jack Wouterse
do 16 dec 20:15 - 21:10
Een moderne versie van het verhaal van Orpheus en Euridice
  • 16 dec
    20:15 - 21:10
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Een nieuwe muziektheatervoorstelling met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC, geïnspireerd op het verhaal van Orpheus en Euridice. 

Tuur, een man in de herfst van zijn leven, wordt met loeiende sirenes naar de IC gebracht. Terwijl het ziekenhuispersoneel vecht voor zijn leven, wordt Tuur teruggeslingerd in de tijd, naar zijn jaren als jonge vent, toen hij een amour fou beleefde met Meie. Het was een korte maar intens gelukkige periode vol liefde, drank en eindeloze vrijpartijen. Ze wisten het zeker: zij zouden samen honderd worden. Maar het noodlot sloeg toe. Meie sterft in Tuurs armen. Hun trouwdatum werd haar sterfdag. 

Veertig jaar later balanceert Tuur zelf tussen leven en dood. Hij daalt af naar de onderwereld om zijn betreurde geliefde te zoeken. Als hij haar vindt, wil hij haar mee naar huis nemen, maar dat is tegen de regels. Om dat toch voor elkaar te krijgen moeten Tuur en Meie een onmogelijke opdracht uitvoeren. 

Bloedkoraal is muziektheater over het dodelijke gif dat liefdesverdriet heet. Maar het is ook een troostrijk verhaal over de kunst van het ongelukkig zijn. 

De accordeons van TOEAC, de muziek van Anthony Fiumara (met een vleugje Bach), de tekst van Peer Wittenbols en de regie hebben een gelijkwaardig aandeel in de voorstelling. Regisseuse Ria Marks: “Met de fysieke inspanningen van TOEAC om kreunende, snerpende, vileine, maar ook melodieuze geluiden uit de accordeons te halen, profileert het duo zich als acterende musici.” 

Over de makers
Reneé Bekkers en Pieternel Berkers vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. TOEAC behaalde prijzen op internationale muziekfestivals en geeft concerten in binnen- en buitenland. Bekkers & Berkers werken samen met schrijvers, beeldend kunstenaars, documentaristen en dansers. Het duo produceerde zelf de voorstellingen TOEAC pictures, Moving rhythms, Pas de deux, Fairly tales en De paraplu

Jack Wouterse begon als clown in het circus van Sjoukje Dijkstra. Via regisseur Johan Doesburg kwam hij in het theater terecht en vanaf 1999 tot 2017 was hij te zien bij het Ro Theater in onder meer De zere neus van Bergerac en de theaterhits Walden en Zin met Arjan Ederveen. Hij speelde in veel films, waaronder de klassiekers Lang leve de koningin en Suzy Q, waar hij een Gouden Kalf voor kreeg. Ook is hij een graag geziene gast in tv-series als Dokter Tinus en Baantjer

Team

concept en muziek Pieternel Berkers en Renée Bekkers tekst Peer Wittenbols regie en dramaturgie Ria Marks compositie Anthony Fiumara decor en scenografie Catherina Scholten met Jack Wouterse