Marijke de Gruyter

Girls and Boys

Toneelgroep Oostpool
vr 9 sep en za 10 sep
Een aangrijpende onewomanshow met Hadewych Minis

Een onverwachte ontmoeting op een luchthaven leidt tot een intense en gepassioneerde liefdesrelatie. Al snel beginnen de jonge vrouw (Hadewych Minis) en haar grote liefde zich te settelen. Ze kopen een huis, trouwen, krijgen twee kinderen en jongleren met carrières. Het leven dat ze met elkaar hebben opgebouwd is gelukkig en vergelijkbaar met dat van velen, maar gaandeweg brokkelt het huwelijk af en neemt hun leven een verontrustende wending. 

Girls and Boys is een aangrijpende onewomanshow die begint als een hilarisch sprookje en eindigt in een onvoorstelbare nachtmerrie.

Deze monoloog, van de hand van de veelgeprezen Britse toneelschrijver Dennis Kelly, verscheen in 2018 en is nu voor het eerst in Nederland te zien. Regisseur Daria Bukvić besloot dat het tijd was om deze theatrale noodkreet naar de Nederlandse theaters te brengen: ‘Girls and Boys is mij uit het hart gegrepen. Het is het meest urgente toneelstuk dat ik in jaren heb gelezen.’

Selectie Theater Festival en nominatie Theo d'Or
Girls and Boys is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2022 en is daarmee door de Nederlandse Toneeljury uitverkozen tot een van de tien beste voorstellingen van dit moment. Hadewych Minis is genomineerd voor een Theo d’Or. 

Uit het juryrapport (officiële juryselectie):
"In regie van Daria Bukvić neemt Hadewych Minis de toeschouwer mee in een ijzingwekkend verhaal dat begint als een luchtige boy meets girl-story, maar eindigt als gitzwart drama. Bukvić wisselt verstilde momenten af met energieke bewegingssequenties die lucht en ruimte scheppen, en waarin het drama kan resoneren. Met haar open en eerlijke spel toont Minis hoe een personage de grootst mogelijke pijn te verwerken krijgt en probeert nieuwe houvast te vinden. De voorstelling laat je naar adem happend achter."

Uit het juryrapport (Theo d’Or): 
“Hadewych Minis toont een weergaloze veelzijdigheid in deze rol, van vrouw op de toppen van geluk tot machteloze toeschouwer in haar eigen verhaal. Het is een verhaal dat helaas verteld moet worden en het publiek mag zich gelukkig prijzen dat Minis dat op deze manier op zich neemt.”

Hadewych Minis
De indrukwekkende solovoorstelling Girls and Boys is multitalent Hadewych Minis op het lijf geschreven. Voor haar rol in de film Borgman won Minis haar eerste Gouden Kalf en voor de vertolking van Rachel Hazes in Bloed, Zweet Tranen de tweede. Recent tourde ze met haar eigen voorstellingen langs clubs en theaters. Na de muzikale solo Minis Plus volgde in 2020 Hadewych doet de dames waarmee ze ‘een hartstochtelijke ode aan Nederlandse zangeressen van toen en nu’ bracht. Daarnaast veroverde ze Nederland met haar deelname aan het AVROTROS programma Maestro.

Kijkwijzer: 16+
In deze voorstelling wordt expliciet verwezen naar geweld

De pers over Girls and Boys

‘Hadewych Minis levert een majeure prestatie’
| NRC ★ ★ ★ ★ ★

‘Magistrale samenwerking tussen Hadewych Minis en Daria Bukvić’
Volkskrant ★ ★ ★ ★

‘Girls and Boys van Toneelgroep Oostpool verdient heel veel publiek’
Trouw ★ ★ ★ ★ ★

‘Hadewych Minis laat het publiek ademloos achter’
Theaterkrant

Team

Tekst Dennis Kelly Vertaling Han van Wieringen Regie Daria Bukvić Spel Hadewych Minis Dramaturgie Madelon Kooijman Scenografie Marloes Wikke Kostuumontwerp Dymph Boss| Muziek Wilko Sterke Lichtontwerp Yuri Schreuders Kostuumatelier Femke van Neerven Marketing Daniel Jaspers, Thijs Toonen Femke Krijntjes Productieleiding Jeroen Heinen