J.S. Bach - De Apocalyps

OPERA2DAY / De Nederlandse Bachvereniging
di 15 feb 20:00 - 22:25
De opera die Bach nooit schreef
  • 15 feb
    20:00 - 22:25
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal
    Geweest

Ter gelegenheid van haar eeuwfeest maakt De Nederlandse Bachvereniging met Opera2day van Johann Sebastian Bach toch nog een operacomponist. 

Bach had een unieke plaats in de operageschiedenis kunnen hebben, kijk maar naar de dramatische kracht en de vormvernieuwingen in zijn passies en cantates. Vanuit dat idee maakt Opera2day een voorstelling waarin de muziek van Bach dramatischer dan ooit klinkt. En oogt. 

Het verhaal werd gevonden in de zestiende eeuw, een tijd van natuurrampen, geweld en maatschappelijke onvrede. De welbespraakte Jan van Leyden – acteur, cafébaas en kleermaker – wist zeker dat het einde der tijden nabij was. Hij overtuigde zijn volgelingen ervan dat zij bij het Laatste Oordeel tot de uitverkorenen zouden behoren. Intussen werden zijn opvattingen steeds radicaler. Twijfelaars werden uitgebannen, vijanden vermoord, polygamie werd ingevoerd en zijn eigen volgers leden honger. De heilstaat zakte weg in tirannie.

Dat eindtijddenken doet denken aan onze tijd. Van links tot rechts en van heiden tot gelovige vrezen mensen dat de wereld zoals we die kennen ten onder zal gaan. J.S. Bach – De apocalyps laat zien hoe streven naar het goede makkelijk kan leiden tot polarisatie en radicalisering. 

Over de makers

Serge van Veggel, artistiek leider van Opera2day ontwikkelt het dramatische en muzikale scenario en regisseert de voorstelling. De vooraanstaande Duitse auteur Thomas Höft schrijft het libretto. Panos Iliopoulos, zowel componist van een eigentijds oeuvre als klavecinist en barokspecialist, maakt van de opera een geheel. De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman, muzikaal leider van Opera2day.

“Deze combinatie van historiserende en innovatieve operapraktijk kan niet luid genoeg worden toegejuicht”

De Volkskrant over Vivaldi - Dangerous liaisons

Team

concept, scenario en regie Serge van Veggel muziek Johann Sebastian Bach en Panos Iliopoulos libretto Thomas Höft muzikale leiding Hernán Schvartzman scenografie Herbert Janse kostuums Mirjam Pater licht Uri Rapaport met koor en orkest van De Nederlandse Bachvereniging, acht zangers en een acteur