MET VOORBEDACHTE RADE

toneelgroep Amsterdam
za 26 mrt 20:15 - 21:45
Hoe moet het verder met de planeet?
  • 26 mrt
    20:15 - 21:45
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
    Geweest

In hun onderzoek naar overbevolking stellen de acteurs van toneelgroep Amsterdam een rigoureuze oplossing voor: moord. It better be funny!

De mens is echt een succesverhaal. Sinds hij 2,5 miljoen jaar geleden de vlaktes van Oost-Afrika verliet is zijn opmars niet meer te stuiten. Door zijn aanpassingsvermogen, communicatievaardigheden en uitzonderlijke oplossingsgerichtheid heeft hij zich opgewerkt tot hét zoogdier om rekening mee te houden. Maar dit succesverhaal begint zichzelf met scherpe tanden in zijn weke staart te bijten. De planeet is kaal gegraasd en de mens staat voor de grootste uitdagingen in zijn relatief korte geschiedenis; hoe gaat hij zichzelf te lijf? Hoe gaat hij dit varkentje wassen? Hoe lost hij dit nu weer op?

We kennen toneelgroep Amsterdam als een zichzelf respecterend theatergezelschap, maar in het licht van de opdoemende klimaatcatastrofe wordt elke artistieke pretentie afgeworpen en gaan ze vol voor maximaal resultaat. In de staat van zelfverdediging waar de mens zich in heeft gedraaid is het pompen of verzuipen.

De voorstelling is het derde deel van een drieluik waarin toneelgroep Amsterdam overbevolking onderzoekt. Wat moet je als individu met zo’n oeverloos probleem? En hoe kan je je wapenen tegen het besef van overtolligheid? Door te excelleren en zo boven middelmatigheid uit te stijgen: Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or (2019, geselecteerd voor het Vlaams en het Nederlands Theaterfestival). Zoek je de schoonheid in ascese en verklein je hiermee jouw ecologische voetafdruk: Afscheidstournee (2020, een spraakmakende theatertournee per fiets). Of moeten we verder met minder: MET VOORBEDACHTE RADE. In dit derde deel wordt moord onderzocht als mogelijke oplossing. It better be funny!

Recensies

"Een bonte, revueachtige voorstelling vol ironie."

"Verder verklappen we niets: de voorstelling is te goed om niet zelf te ondergaan."  Volkskrant ★★★★⁠

"Klimaatdebat op het scherp van de snede." 

"Het mag dan zo zijn dat ‘tussen droom en daad veel gelul in de weg staat’, als dat gelul zo gloedvol gebracht wordt als door deze drie spelers dan is dat bepaald geen straf." Theaterkrant 

"Met voorbedachte rade is een vermakelijke, volvette klimaatsatire, die soms flinke zijsporen inslaat." NRC ★★★⁠

 

toneelgroep Amsterdam
De Warme Winkel zocht sinds haar oprichting al naar een naam die beter communiceert waar zij voor staat. Liefhebbers associëren hun naam misschien met artistiek avontuur, maar in het algemeen wekt hij een heel andere indruk. Nu kwam er een historische naam vacant die beter uitdraagt waar ze voor staan en waar ze heen willen, en die naadloos aansluit op hun oeuvre vol kunsthistorische citaten en toe-eigening, brutaliteit en experiment. Vanaf heden heet De Warme Winkel daarom ‘toneelgroep Amsterdam’.

Team

Concept & tekst Vincent Rietveld Spel Vincent Rietveld, Mirthe Labree en Anne-Chris Schulting Eindregie Lara van Hoof Scriptcoach Joachim Robbrecht Kostuums Bernadette Corstens Muziekontwerp Gerry Arling Bühne André Pronk Requisiteur Isabel Alonso Pola Productieleiding Lena Meijer Coproductie Grand Theatre Groningen met dank aan Lisa Schamlé