Ben Houdijk

What is love

Theater Utrecht: DOX
wo 23 mrt 20:00 - 21:30
Een tintelende uitwisseling over de liefde
  • 23 mrt
    20:00 - 21:30
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal
    Geweest

What is love is een muzikale, ontroerende en zinderende theater- en dansvoorstelling.

We zingen het mee in bijna elke popliedje: liefde is het enige dat je nodig hebt. Maar waarom eigenlijk? En is het wel waar? Is liefde voor iedereen even belangrijk? En hoeveel vormen van liefde bestaan er eigenlijk? In een nieuwe tekst waarin filosofie, psychologie en humor gelijk met elkaar opgaan, gaan Casper Vandeputte en choreograaf Justin de Jager samen met een groep multitalenten – van jong tot oud – de liefde aan. Geïnspireerd op eigen ervaringen, de oudste godsdiensten en de nieuwste wetenschappelijke inzichten, doen ze een poging de liefde te snappen. Ze discussiëren, musiceren, verlangen, praten met het publiek, en vechten alles uit wat er te bedenken is over de liefde. En als de woorden op zijn, wordt er gedanst.

Regisseur en schrijver Casper Vandeputte maakt uitgesproken voorstellingen, waarin hij zoekt naar vurige emotie, humor en ontroering. Met nieuw geschreven teksten transformeert hij grote filosofische vraagstukken naar muzikale, humoristische en zinnenprikkelende theaterervaringen, met als ruggengraat altijd een gepassioneerd spel. Na zijn eerdere succesvolle producties waarin het gedachtegoed van Nietzsche centraal stond (Immens – 2019, juryselectie Nederlands Theater Festival en Toneelschrijfprijs 2020), en trauma en erfelijkheid (Quake – 2020), is nu de liefde aan de beurt.

Vandeputte werkt voor What is love samen met choreograaf Justin de Jager. De Jager maakt snel naam in de danswereld en is gespecialiseerd in het uit de breakdance afkomstige threading. Door zijn interesse in andere bewegingsvormen, kwam hij vrij snel in aanraking met hedendaagse dans. Hij weet de eigenheid van dansers altijd te combineren met de hypnotiserende vloeiende bewegingen, optische illusies en complex partnerwerk die zijn stijl kenmerken.

Over Casper Vandeputte 

Schrijver en regisseur Casper Vandeputte (1985) ontwikkelde een theaterstijl waarin hij met nieuw geschreven teksten grote filosofische vraagstukken omzet in muzikale, humoristische en zinnenprikkelende theaterervaringen, met gepassioneerd spel als ruggengraat. Na het gedachtegoed van Nietzsche, trauma en erfelijkheid is nu de liefde aan de beurt. 

De afgelopen jaren maakte Vandeputte onder meer The summer of ’96 op Oerol, Bloedlink bij HNTjong/DOX en The family bij Theater Utrecht. In 2019 maakte hij Immens met Vincent van der Valk, een voorstelling met koor geïnspireerd op het gedachtegoed van Friedrich Nietzsche, die geselecteerd werd voor de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2020. Voor de tekst kregen Vandeputte en Van der Valk de Toneelschrijfprijs 2020. In 2020 maakte Casper bij Theater Utrecht en DOX de voorstelling Quake, over erfelijkheid. 

 

Over Theater Utrecht en DOX 

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd theater voor een zo breed mogelijk publiek. Het  gezelschaphoudt de ogen wijd open naar de wereld en put uit alle mogelijke bronnen: van eeuwenoud tot gloednieuw, van proza en film tot poëzie. De makers experimenteren met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo de uiterste van het theater.  

DOX is broedplaats en gezelschap ineen: hét makersplatform voor theater, urban arts, jongeren en alle (sub)culturen van nu. Bij DOX staan alle disciplines op het podium: dans, performance, muziek, zang en tekst. Ze laten zich inspireren door thema’s en expressievormen die spelen in de jongerencultuur en zijn een schakel tussen de underground en professionele praktijk.  

Team

Regie Casper Vandeputte Choreografie Justin de Jager Cast Helen Kamperveen, Gary “Duimalot” Gravenbeek, Felix Schellekens, Cripta Scheepers, Lucinda Wessels, Sem Deliveyne en Victor Lange (piano) Compositie Vincent van der Valk Dramaturgie Joris van der Meer Scenografie Julian Maiwald Kostuumontwerp Rebekka Wörmann Geluidsontwerp Sander van der Werff Regie-assistentie Gavin-Viano Stage dramaturgie Jacob Moen