© kurt van der elst

Flemish Primitives

Chokri Ben Chikha & Action Zoo Humain
vr 1 apr 20:00
Wie wordt de Vlaamse meester van morgen?
  • 1 apr
    20:00
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Chokri Ben Chikha voert een experiment uit rond de maakbaarheid van succes. Veelbelovende jonge Vlamingen met een migratieachtergrond doen mee aan een wedstrijd in slagen.

Op Expo 2020 in Dubai, de vijfendertigste wereldtentoonstelling, presenteert een groep kunstenaars en wetenschappers een project rond Vlaams meesterschap – van ‘Vlaamse primitief’ Jan van Eyck tot choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, van Brueghel en Rubens tot Platel en Van Noten, van ambacht tot hightech. Het levert hun inzichten op over de maakbaarheid van succes. 

Terug in Vlaanderen nemen de onderzoekers de proef op de som, met jonge Vlamingen. Ze hebben twee dingen gemeen: een migratieachtergrond en de drang om succes te hebben. De Vlaamse meesters in spe ondergaan een reeks experimenten, die zorgvuldig gemonitord worden. Wie bewijst het gelijk van de survival of the fittest? Wie trekt zich terug uit de ratrace? Hoe is de verhouding tussen nature en nurture, nu sociale wenselijkheid ook menselijke genen steeds meer naar haar hand zet? 

Flemish primitives werpt een nieuw licht op talentenjachten en de maakbaarheid van succes. Samen met acht jonge performers onderzoekt regisseur Chokri Ben Chikha de relatie tussen thema’s als excelleerdrang, culturalisme en het definiëren van identiteit in een spektakelsamenleving.

Pers
Lees hier het artikel dat in de Tijd verscheen.

Een greep uit de reacties

“ De voorstelling The Flemish Xperience van Chokri Ben Chikha ging over de tongen op de wereldexpo in Dubai. Van ‘You’ve got balls’ tot gewaagd en controversieel. Was te verwachten als je het over identiteit hebt. De Vlaamse identiteit dan nog. Deze dansers -met welke achtergrond dan ook- hebben zich alvast waanzinnig gesmeten. Voor een geslaagde voorstelling van The Flemish Xperience.” – Francesca Vanthielen (Presentatrice - Facebook)

“It was Brilliant. Well done. One of the best performances I have ever seen!!! Eye-opening!!! Thank you!!” – Tanja Volanda (Bezoeker - Instagram)

“Ik vond het verbluffend. Controversieel en buiten de lijntjes. Een overweldigend totaalspektakel. Ik was tot tranen toe bewogen. Het liet niemand onverschillig. Je bruskeerde en confronteerde. Schopte een geweten.” – Klaus Lommatzsch (Founding Partner Union Duval - Email)

 


Gesubsidieerd door:

 

Onderdeel van:
Language no problem

Over Action Zoo Humain

Action Zoo Humain is een performancegroep en theatergezelschap onder de artistieke leiding van onderzoeker (KASK & Conservatiorium/HOGENT) en theatermaker Chokri Ben Chikha. Action Zoo Humain streeft ernaar om machtsstructuren bloot te leggen, interculturele vraagstukken bespreekbaar te maken en het publiek te activeren. Het gezelschap zoekt daarbij naar hedendaagse formats om de (complexe) interculturele maatschappelijke realiteit weer te geven.

Team

regie Chokri Ben Chikha choreografie Chokri Ben Chikha en Laura Neyskens tekst Erik-Ward Geerlings met Iza Hankammer, Pjotr Nuyts, Hellen Boyko, Vivien Piti, Papus Keita, Moussa Ndiaye, Mustaf Ahmetti, Aki Iwamoto muziek Osama Abdulrasol video Pascal Poissonnier dramaturgie Raphaël Vandeweyer kostuum Robin Verslegers en Marij De Brabandere scenografie Fish Eye coproductie Action Zoo Humain en NTGent co-labo les Ballets c de la B partner Stad Gent