Leedvermaak trilogie

Het Nationale Theater
zo 17 apr - ma 18 apr
Complete drieluik voor het eerst in Nederland te zien

In haar beroemde trilogie – Leedvermaak, Rijgdraad, Simon – schetst Judith Herzberg met veel gevoel voor humor een portret van een familie in Amsterdam tussen begin jaren zeventig en de eeuwwisseling. Regisseur Eric de Vroedt, veertien topacteurs en zes musici tekenen voor een fantastische theateravond.

In 1972 trouwt Lea voor de derde keer. Haar kersverse echtgenoot is de succesvolle arts Nico. Haar ouders, Ada en Simon, hebben de oorlog overleefd, maar ze ondervinden er toch nog de gevolgen van. Op het bruiloftsfeest worden de familieverhoudingen steeds ingewikkelder. Ook Lea's onderduikmoeder, Riet, is aanwezig. Terwijl Ada en Simon zich afwenden van het verleden en stug proberen door te leven, worstelt Lea nog met haar eigen geschiedenis en met die van haar ouders. 
 
Een kwarteeuw volgen we lief en leed van Lea’s familie en haar vrienden. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Herinneringen worden opgerakeld en weer diep weggestopt. De jongste generatie biedt hoop en heeft nieuwe energie. Maar toch blijft het trauma van de oorlog nog voelbaar. Als de jongste familieleden oud genoeg zijn, willen ze niets liever dan het verstikkende zwijgen doorbreken.
  
De Leedvermaak trilogie laat zien hoe onverwerkte trauma’s generaties lang kunnen doorwerken. Judith Herzberg heeft dat meesterlijk en herkenbaar opgeschreven in achteloos lijkende, luchtige en tintelende dialogen. 

Voor het eerst in Nederland
Nooit eerder werden de drie stukken in ons land op één avond vertoond. Leedvermaak was een echte theaterhit. Rijgdraad werd geschreven in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding. Het derde deel van de trilogie, Simon, beleeft zijn Nederlandse première bij Het Nationale Theater. Regisseur Eric de Vroedt, veertien topacteurs en zes musici tekenen voor een fantastische theateravond. 

Eten & drinken
De voorstelling duurt ongeveer 4,5 uur inclusief 2 pauzes. Je kaartje is inclusief een drankje in de pauzes. Bij Cafe Floor kun je voor aanvang van de voorstelling aan de bar een salade bestellen, die voor je klaarstaat in de pauze. Ook verkopen zij in de pauzes van de voorstelling heerlijke soep. Op maandag 18 april kun je na afloop dineren in Cafe Floor. Reserveer hier.

De Leedvermaak trilogie gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken

 Eric de Vroedt

Team

tekst Judith Herzberg regie Eric de Vroedt cast Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Bodil de la Parra, Bram Coopmans, Gustav Borreman, Hein van der Heijden, Jaap Spijkers, Johannes Wirix-Speetjens, Malou Gorter, Mariana Aparicio Torres, Nick Renzo Garcia, Rick Paul van Mulligen, Soumaya Ahouaoui en Tamar van den Dop compositie en livemuziek Florentijn Boddendijk & Remco de Jong livemuziek New European Ensemble o.l.v. Emlyn Stam fluit: Felicia van der End / Jana Machalett klarinet: James Meldrum viool: Rada Ovcharova / Arisa Fujita cello: Willem Stam / Sebastiaan van Halsema / Matthijs Broersma bewerking Judith Herzberg bewerking en dramaturgie Willemijn Barelds decorontwerp Maze de Boer kostuumontwerp Lotte Goos lichtontwerp en video Bernie van Velzen regieassistentie Chyramain van Kempen en Melissa Knollenburg campagnefotografie Gordon Meuleman repetitiefoto's Joris Smit Met dank aan Asko|Schönberg