Sanne Peper

Eindspel

Theater Rotterdam: Erik Whien
di 10 mei - zo 5 jun
“Een bijna vrolijk verlatingsritueel met een fenomenale Hans Croiset.” ★★★★★ de Volkskrant

De bejubelde voorstelling Eindspel is in mei en juni 2022 opnieuw in de theaters te zien. Deze klassieker van Samuel Beckett in regie van Erik Whien werd in 2020 lovend ontvangen en als een van de beste voorstellingen van het seizoen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Erik Whien werkt nu met een deels nieuwe cast: naast Hans Croiset en Elsje de Wijn schitteren acteurs Eelco Smits en Gerardjan Rijnders. Voor Hans Croiset is het zijn allerlaatste rol op toneel. Na een carrière van bijna 70 jaar neemt hij afscheid.

Vier personages zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm (Hans Croiset) is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov (Eelco Smits). De bejaarde ouders van Hamm, Nagg (Gerardjan Rijnders) en Nell (Elsje de Wijn), leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel. En dat is geestiger dan het lijkt. “Niets is grappiger dan het ongeluk”, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit.

Na een succesvolle speelperiode in seizoen 2019/2020 is Eindspel opnieuw te zien in mei en juni 2022. De voorstelling behoorde tot de officiële juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2020/2021. De jury schreef:

“De enscenering van Becketts Eindspel bij Theater Rotterdam toont in alle opzichten pure vakmanschap. In regie van Erik Whien vallen alle losse elementen samen in een elkaar versterkend geheel, waarin de acteurs stuk voor stuk aan zichzelf ontstijgen.” 

 

Regisseur Erik Whien over de nieuwe castleden

"Eelco Smits is echt een fantastische speler: gevoelig in elke rol, een enorme gedrevenheid en een perfecte combinatie tussen lichtheid en serieus. Al langer wilde ik met hem samenwerken, nu dient zich deze kans aan. De rol van Clov is Eelco op het lijf geschreven.”

Gerardjan Rijnders heeft grote invloed gehad op het huidige Nederlandse theater. Als regisseur, schrijver en artistiek leider (van o.a. Toneelgroep Amsterdam) was hij spraakmakend en vernieuwend. En nu speelt hij de vader van Hans Croiset in Eindspel, een stuk dat in alles reflecteert op theater; de herhaling ervan en de angst dat het ooit eindigt.

Eindspel in de media

In de Volkskrant: Cabaretier, publicist en radiomaker Micha Wertheim over zijn liefde voor Samuel Beckett's werk en zijn aanbeveling van Erik Whien's Eindspel.

In NRC: Toont Eindspel van Beckett de apocalyps? Een interview met Erik Whien.

Bij Tijd voor MAX: Hans Croiset en René van 't Hof waren te gast bij omroep MAX.

Podcast De Correspondent: Lex Bohlmeijer in gesprek met Erik Whien over Eindspel.

In gesprek met...
We spraken met Marian Donner en Jan Geurtz over sterfelijkheid, onze diepgewortelde angst voor de dood en de zin van het leven. Over Samuel Beckett
De schrijver en dichter Samuel Beckett (1906-1989) wordt wereldwijd erkend als één van de belangrijkste toneelschrijvers van de twintigste eeuw. Tevens was hij een grondlegger van het moderne toneel. Wachten op Godot (1953) is zijn bekendste werk, daarnaast schreef hij andere klassiekers zoals Happy Days (1961), Krapp’s laatste band (1958) en Eindspel (1957).

Over Erik Whien
Erik Whien maakt vanaf 2016 onderdeel uit van het vaste makers ensemble bij Theater Rotterdam. Daar maakte hij onder andere Verdriet is het ding met veren, Revolutionary Road en Find me a boring stone. In het voorjaar van 2022 tourt zijn bewerking van Kurt Vonneguts klassieker Slachthuis vijf door Nederland. Lees verder

Kunststof interview met Hans Croiset
Naar aanleiding van zijn allerlaatste theaterrol in Eindspel, heeft Kunstof een interview met acteur en regisseur Hans Croiset. Hier praat hij over de voorstelling en zijn carriere. Klik hier om het interview te bekijken

Team

Tekst Samuel Beckett Vertaling Jacoba van Velde Regie Erik Whien Spel Eelco Smits, Elsje de Wijn, Gerardjan Rijnders en Hans Croiset Decor Marc Warning Licht Casper Leemhuis Kostuums Bernadette Corstens Dramaturgie Rob Klinkenberg Regieassistentie Gilles Groot Tourbegeleiding Koen van Etten Technisch producent John Thijssen 1e inspicient Sidney van Geest, Peter Leeuwenburg Lichttechniek Axel Dikkers Geluidtechniek Arjen Fortuin Rekwisieten Noa Mulder Uitvoering decor Vorm & Decor Campagnebeeld Sanne Peper Marketing Dieke van der Spek, Robin Laurens en Sofie de Leede, Productieleiding Emma Boots Met dank aan Martijn Nieuwerf en Micha Wertheim Speciale vermelding Rene van ’t Hof (Clov in de eerste uitvoering) en Cas Enklaar (Nagg in de eerste uitvoering)

Ter herinnering aan Loek Zonneveld (theatercriticus 1948-2018)