Fred Debrock

Beren

Theater Rotterdam: Wunderbaum
do 10 feb - vr 20 mei
Alle macht aan het individu: live free or die

New Hampshire, USA. Een groep radicale aanhangers van de vrijheid infiltreert het idyllische stadje Grafton om daar een nieuwe staat te stichten en zich vrij te vechten van belastingen, inmenging door de overheid en het verbod openlijk wapens te dragen. Alle macht aan het individu. Al snel moeten de regels van de samenleving opnieuw onderhandeld worden.

Terwijl Grafton radicaal bevrijd wordt, duikt een oud probleem op. Door het gebrek aan regels krijgen ze te maken met een invasie van beren die zich op zoek naar eten steeds dichter bij de mens wagen.

Gebaseerd op het boek A Libertarian Walks into a Bear reconstrueert Wunderbaum een ideeënstrijd als tragikomische angstdroom. Een waargebeurd Amerikaans modelproject wordt een verhaal over menselijke instincten, onze verhouding tot de natuur en het verlangen naar een zelfgecreëerde utopie. Het liberalisme komt in conflict met de idealen van de sociale staat. Boven alles staat de vraag: hoe definieert de samenleving vrijheid?

Praktische informatie

De voorstelling Beren wordt gespeeld in OASE Rotterdam, Schiehaven 15.
Langs de Rotterdamse Maas, op 10 minuten fietsen van het centrum, staat de duurzaam-sociale broedplaats OASE Rotterdam. Een plek waar verbinding, creativiteit en weerbaarheid centraal staan. 

Bekijk onze thema's

Boek op de planken

Theater Rotterdam en de Bibliotheek Rotterdam bundelen hun krachten. Beiden zijn huizen van verhalen. De een geeft het door op het toneel en de ander door de boeken die zij uitlenen. Maar meer dan eens komen deze werelden bij elkaar, de boeken worden werkelijkheid door ze een podium te geven. Het boek op de planken. 

Team

Van en met Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten Tekst Gebaseerd op het boek A LIBERTARIAN WALKS IN TO A BEAR: The Utopian Plot to Liberate an American Town (And Some Bears) door Matthew Hongoltz-Hetling Regie Suze Milius Muziek Bo Koek Dramaturgie en tekstbewerking Koen Tachelet Regieassistentie Nanine Maria Kok VoiceOver Davis Freeman Decor en lichtontwerp Theun Mosk Kostuumontwerp Lotte Goos Rekwisiteur Noa Müller Geluidsontwerp Rick Gobée Technische Coördinatie Siemen van der Werf | Ruimtetijd Techniek Rinke Bartelink, Martijn van Nunen Productie Linda Visser en Frederique Donker Marketing en communicatie Andrea Lentink en Nicole Bettonviel Publiekswerving Ruba Abu Lail Coproductie Theater Rotterdam Met dank aan
Paul G Baran en Daniël frankl Met steun van Gemeente Rotterdam, Fonds Podiumkunsten, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Elise Mathilde Fonds en Stichting Zabawas