foto: Stacii Samidin

TR Citizens: Dewi

za 13 nov 20:00 - 22:00
  • 13 nov
    20:00 - 22:00
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote Zaal
    Geweest

Op zaterdag 13 november vindt de tweede live editie plaats van TR Citizens bij Theater Rotterdam. Programmamakers Sheree Lenting, Hanina Ajarai en Chelsea Pachito gaan hiervoor de Kruiskade op, op zoek naar levensverhalen van gewone Rotterdammers. Vervolgens vragen ze kunstenaars om met deze verhalen aan de slag te gaan. Het idee erachter: los komen van wat kunst ‘hoort’ te zijn. Ieder leven is kunstwaardig, vinden de drie makers. Op 13 november is Dewi de eerste Citizen van dit seizoen. Dewi is een echte foodie, is moeder van Bruce en heeft Javaans-Surinaamse wortels.

In de Citizens-avond van Dewi duiken de programmamakers in haar heritage. Veel vertelden haar ouders namelijk niet over hun komst naar Nederland. In een filmpje waarin ze samen saotosoep maken gaat Dewi voor het eerst in gesprek hierover met haar moeder. (Don’t worry: de soep wordt ook geserveerd aan het publiek!) 

De dansers Gianine en Sherise Strang, zussen, lieten zich door het levensverhaal van Dewi inspireren en laten dat zien in een bijzondere performance. Ook de kunstenaars en broers Tyler en Sebastian Koudijzer, beiden met Javaans-Surinaamse wortels, wagen zich aan deze vorm van ‘kunst op maat’. Tyler zal van zich laten horen in een spoken word-performance en Sebastian zal de hele avond te zien zijn met zijn foto-expositie. 

Oral historian Yvette Kopijn is er om Dewi’s verhaal in de bredere context te plaatsen van Javaans-Surinaamse vrouwen en hun overlevingstechnieken. 

Gyonne Goedhoop, mede-oprichter van Counter/Narratives, zal optreden als moderator in een intergenerational talk waarin ruimte is voor zowel pijn als een lach. Centraal staat dit citaat van Dewi: “Mijn ouders zijn opgegroeid met de gedachte dat je alles moet accepteren zoals het is, bijna onderdanig. En wij van de tweede generatie leren juist: je moet niet over je heen laten lopen.”

De avond is bij uitstek geschikt om met iemand (je ouder, grootouder, opvoeder of kind) van een andere generatie te bezoeken. Kaarten voor TR Citizens vind je via tr.nl/dewi en worden verkocht volgens het Pay what you can-principe. 

Over de gasten

Tyler Koudijzer is een spoken word artiest uit Rotterdam die verhalen heeft die verteld en gehoord moeten worden. Vasthouden aan het voortdurende loslaten en jezelf kunnen vinden in het verdwaald zijn, zijn de twee belangrijkste onderwerpen die centraal staan bij Tyler’s woordkunst.

Sebastian Koudijzer studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten in Den Haag. In The Strange Familiar duikt hij in zijn Javaans-Surinaamse achtergrond samen met zijn opa. Het is een project dat het vraagstuk van ‘belonging’ en de zoektocht naar de familiegeschiedenis verkent. 

Sherise Strang is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, nu choreograaf en freelance danseres door Europa. In haar werk is ze op zoek naar puurheid, het onbewerkte en maakt ze nieuwe verbindingen in stijl en disciplines. De afgelopen jaren heeft Sherise zich gespecialiseerd in verschillende healing modalities en heeft ze zich doorontwikkeld tot Sjamaan. Samen met haar zus doet ze nu onderzoek naar de helende kracht van beweging en de kracht die in ons allen schuilt.

Gianine Strang heeft na haar studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met verschillende choreografen in Nederland gewerkt. Samen met haar zus heeft zij zich gespecialiseerd in verschillende healing modalities omdat ze gelooft dat het lichaam zoveel meer is dan alleen het fysieke aspect.
 
Yvette Kopijn, opgegroeid in een gemengd Nederlands-Indisch gezin, is al ruim twintig jaar op zoek naar verborgen (koloniale) verhalen. Ze houdt zich bezig met het doorbreken van zwijgen en spoort zowel oudere als jongere generaties aan om verhalen over cultuur, identiteit en (familie)geschiedenis met elkaar te delen, om zo te komen tot heling en verzoening. Zij werkt aan de afronding van haar proefschrift over migratie, identiteit en overlevingskunst in de levensverhalen van drie generaties Javaans-Surinaamse vrouwen in Nederland.

Moderator
Gyonne Goedhoop is mede-oprichter van Counter/Narratives, een platform dat met verhalen een ander licht werpt op het koloniale verleden, slavernij en hedendaags racisme. Gyonne werkt ook als junior programmamaker bij TENT Rotterdam en maakt podcasts.  
 

Extra

Wat is TR Citizens

Wat is kunst en wie bepaalt dat? TR Citizens wil dat samen met gewone Rotterdammers onderzoeken. Je kunt aan de buitenkant van iemand niet zien welke (kunst)wereld er achter schuilgaat. Maar wat we wel al weten: het verdient een plek in Theater Rotterdam.
De eerste succesvolle editie van TR Citizens vond plaats op 4 oktober 2021, met Peet als gast. Vanwege de Corona-maatregelen waren de levensverhalen van Carel, Natalie en Thé uitsluitend online te zien. Maar dit seizoen gaan programmamakers Sheree Lenting, Hanina Ajarai en Chelsea Pachito op zoek naar het verhaal van vier nieuwe Rotterdammers. Na een eerste gesprek zetten ze het levensverhaal op papier en nodigen ze kunstenaars uit daarmee aan de slag te gaan. Het resultaat is een avondvullend programma dat te zien is op 13 november, 29 januari, 3 april en 2 juli.

Er zijn heel veel verschillende verhalen te vertellen. Zoveel mensen. Zoveel perspectieven. Als we naar elkaars verhalen luisteren kunnen we van elkaar leren. Each one teach one. Het theater is er de plek voor.

Alida Dors, artistiek directeur