The Wound Dresser

OT Rotterdam
wo 4 mei 19:00
The Wound Dresser (1989) is een korte compositie van John Adams gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Walt Whitman uit 1865.
  • 4 mei
    19:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Hal Theater

Afgelopen februari werd de Wound Dresser in een geënsceneerde versie uitgevoerd in het kader van een project met studenten van Codarts afdeling klassieke zang.

In het gedicht van Walt Whitman kijkt de schrijver terug op de periode dat hij in de Amerikaanse Burgeroorlog als verpleger aan het front werkte. Hij trok zich het lot van de jonge soldaten aan en probeerde alles voor hen te doen wat in zijn macht lag.

De Amerikaanse Burgeroorlog wordt wel gezien als de eerste moderne oorlog vanwege de vernietigende kracht van nieuwe uitvindingen op het gebied van wapens, zoals de voorloper van de mitrailleur. Nog steeds is manifest dat deze oorlog diepe wonden heeft geslagen in de Amerikaanse samenleving.

De Amerikaanse componist John Adams wordt gerekend tot een van de belangrijkste hedendaagse componisten. Hij componeerde o.a. de opera’s Nixon in China en The Death of Klinghoffer. De medewerkers aan The Wound Dresser staan hun honororium in het geheel af aan giro 999 van Stichting Vluchteling, die zich inzet voor gelijkwaardige behandeling voor iedere vluchteling. 

 

Let op: Om 20:00 is er een herdenkingsmoment bij de mediawand.

Team

Compositie John Adams Tekst gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Walt Whitman Zang Wessel Wirken Muzikale leiding en piano Jan Willem Passchier Regie en vormgeving Mirjam Koen Coaching zang Henk Neven Licht en techniek Charlotte de Bruijnmet dank aan Koen Masteling, Gerrit Timmers