TR Citizens #8: Alice

From all walks of life
zo 26 jun 20:00 - 22:00
  • 26 jun
    20:00 - 22:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote Zaal

Wat is kunst en wie bepaalt dat? Theater Rotterdam Citizens wil dat samen met gewone Rotterdammers onderzoeken.

Het is weer tijd voor de volgende Citizen! Meet Alice (51), een Kaapverdisch-Nederlandse bosslady, creatieve duizendpoot en moeder. Een zondagskind wordt ze genoemd, omdat het haar voor de wind lijkt te gaan. Alleen, als er iemand is die hard werkt, is zij het. She earned all of it! Sterker nog, alles wat zij heeft, deelt ze met anderen. Ken je het principe van ‘Pay it Forward’? Dát is Alice.

Dat heeft ze van haar ouders meegekregen, zij waren een van de eerste Kaapverdianen die naar Rotterdam kwamen en deden veel voor hun gemeenschap. Deze legacy zet Alice voort.

Maar pionieren als zwarte vrouw en kind van migranten in de Nederlandse samenleving is nog wel een ding heeft ze gemerkt, zeker sinds ze directeur is van Art Studio Hoogvliet. Het plafond blijkt voor vrouwen van kleur van dubbelglas! En zullen we het dan maar gelijk hebben over hoe inclusief feminisme is?

Dit is de laatste editie van TR Citizens voor de zomer. En dat mag gevierd worden!! Er zijn performances, er is een paneltalk en er is food. We got you.

Inloop vanaf 19:30
Start programma 20:00

Over TR Citizens
Met TR Citizens maken programmamakers Chelsea Pachito, Hanina Ajarai en Sheree Lenting een deep dive in het levensverhaal van willekeurige Rotterdammers. Aan de hand van thema’s uit het levensverhaal cureren zij een programma met bijdragen van (inter) nationale kunstenaars. Muziek, dans, spoken word, film, beeldende kunst en meer: het komt allemaal voorbij tijdens TR Citizens.

Je kunt aan de buitenkant van iemand niet zien welke (kunst)wereld er achter schuilgaat. Maar wat we wel al weten: het verdient een plek in Theater Rotterdam. Het liefst komen alle inwoners 1 keer aan de beurt! We gaan de straat op, halen levensverhalen op en bieden die vervolgens aan kunstenaars van verschillende disciplines aan. Het resultaat, samen met de gekozen citizen, staat centraal tijdens een live-programma.

Afgelopen november vond de eerste succesvolle editie van dit seizoen plaats. Een avond vol kunst, verhalen, geschiedenis en belangrijke en mooie woorden rondom het levensverhaal van Citizen Dewi. In februari stond het verhaal van Amal centraal. Programmamakers Sheree Lenting, Hanina Ajarai en Chelsea Pachito gaan dit seizoen verder op zoek naar het verhaal van nieuwe Rotterdammers en nodigen kunstenaars uit daarmee aan de slag te gaan.

Extra

Dit keer te gast bij TR Citizens:

Aldith Hunkar
omschrijft zichzelf als een global free-style multimedia expert. Een bevlogen presentator en journalist met jarenlange ervaring in de nieuwsbranche. Ze presenteerde het NOS Jeugdjournaal, werd de eerste camera-journalist van Nederland voor het NOS Journaal en presenteerde talloze nieuwsbulletins. Aldith Hunkar is een hands-on verhalenverteller en presentator en tegenwoordig een media– en presentatietrainer. Ze maakt audiovisuele producties (van tv-programma’s tot YouTube vlogs) met oog voor gelijke rechten, kansen en een sociale samenleving. Ze is een stimulerende factor voor millennials, enthousiasmerend en innemend.
Aldith Hunkar vervangt Sylvana Simons die wegens gezondheidsredenen helaas heeft af moeten zeggen.

Gery Mendes manoeuvreert zich moeiteloos tussen verschillende disciplines. Als MC, dichter, singer-songwriter, producer en theatermaker maakt hij indruk met alles wat hij uitvoert. Hij bracht twee albums uit, stond op diverse festivals in binnen- en buitenland en deelde het podium met diverse artiesten. Zijn soulvolle, rauwe hiphop bestaat uit een bijzondere mix van singer-songwriter, jazz, bossa, afro en zelfs rock. Als acteur was hij te zien in tv-series en in het theater.

DJ Cijntje/Nathalie Cijntje is hoofdtrainer en vestigingsmanager bij de Buzinezzclub in Rotterdam daar helpt zij jongeren naar een baan, opleiding of onderneming. Daarnaast is zij DJ Evelyn Rae en organiseert zij STIR it up, een chill, goodvibes get together waar hiphop centraal staat.

Kimberly Dias is een kunstenaar die geboren en getogen is in Rotterdam. Dias is van Kaapverdische komaf en vindt het belangrijk om – door middel van haar werk – mensen van kleur te representeren. Ook heeft ze een grote fascinatie voor onderwerpen als identiteit, vrouwenrechten, zwartheid in Nederlandse context en migratie.