On All Things Earth

Nineties Productions
do 22 sep 20:00
‘Humans, now a little less in the middle of their own worldview’
  • 22 sep
    20:00
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote Zaal

On All Things Earth is een beeldend concert over hoe de mens zichzelf ziet ten opzichte van de wereld om haar heen. Hoe om te gaan met de onherroepelijke schade die de aarde heeft opgelopen en hoe die te beperken, behoren tot de grote vragen van onze tijd.

Nineties stelt zichzelf de vraag: maar wat nu als we ons wereldbeeld veranderen? Kunnen we nieuwe verhalen vertellen die leiden tot een andere blik? En zou een nieuwe blik kunnen leiden tot een meer leefbare toekomst? 

Nineties presenteert in samenwerking met videokunstenaar Noralie (Opposites, Eefje de Visser) en schrijver Hannah van Wieringen (Toneelgroep Oostpool, NNT) een muzikale grote zaal voorstelling over samenleven op aarde, continuïteit, onzekerheid, en het toelaten van een open einde. Multi instrumentalist Frank Rosaly componeert een spanningsvolle geluids-wereld en brengt zo samen met acteur Yannick Noomen een gigantische visuele database van alle aardse dingen tot leven. Ze nemen het publiek mee in een verhaal waarin de mens zijn zelfgebouwde voetstuk afbreekt.

On All Things Earth is een heroverweging van de hiërarchische relatie tussen mens en niet-mens, tussen cultuur en natuur, tussen technologie en biologie. Speels creëert Nineties een wereldbeeld waarin ‘deel uitmaken van’ een hele nieuwe lading krijgt. 

Nineties is een theatercollectief dat scherpzinnig eigentijds werk creëert, spelend met elementen van beeldende kunst, digitale media, literatuur, muziek en performance. Altijd op zoek naar nieuwe theatervormen die reflecteren op onze huidige tijdgeest, maakt Nineties voorstellingen zowel in de zaal als op locatie, offline en online, voor volle tribunes en intieme groepen, omgeven door koud beton of rood fluweel en meanderend tussen highbrow- en popcultuur.

‘In deze voorstelling zoek ik naar hoe dat nieuwe ‘deel uitmaken van’ eruit kan zien, dus de lijfelijke aanwezigheid van de acteur, de muziek en het digitale video scherm zijn sowieso gelijke grootheden: in dit verhaal geen hoofdrollen.’ Regisseur, Anne Maike Mertens

‘Hannah van Wieringen maakt met haar toneeltekst op ontroerende wijze de nietigheid van de mens tastbaar.’

★★★★ NRC

Team

Acteur/concept Yannick Noomen Compositie/live muziek Frank Rosaly I Regisseur/concept Anne Maike Mertens Tekst/concept Hannah van Wieringen Video ontwerp Noortje van den Eijnde Scenografie Julian Maiwald Creative producent Vevi van der Vliet Technische productie H.P. Hulscher Geluidsontwerp Rinse de Jong/Timo Merkies PR & marketing Esra Merkel