© Gordon Meuleman

De eeuw van mijn moeder

Het Nationale Theater
vr 14 okt - zo 16 okt
Een groots familieverhaal over migratie, emancipatie, liefde en leven

De eeuw van mijn moeder is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef deze bejubelde marathonvoorstelling als ode aan zijn eigen moeder. Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven. 

De pers sprak na de première in Den Haag over een “hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama” met “vlammende teksten en ingeleefd spel” en roemde de “grootse rol van Esther Scheldwacht” als moeder Winnie. Najaar 2022 is de voorstelling eindelijk te zien in het hele land.

Eric de Vroedt: „Tijdens mijn moeders leven hadden we de gebruikelijke moeder-zoon strubbelingen, maar na haar dood kreeg ik de kans me te verdiepen in de vrouw die ze was voordat ze moeder werd. Ik vond honderden brieven die ze had geschreven en ontdekte een jonge vrouw vol dromen en ambities. Mijn moeders tragiek was dat ze zo gretig was. Ze had interesse in werkelijk àlles, maar helaas kreeg het nooit richting.”

 

Over de voorstelling
In 1948 komt de achtjarige Winnie (gespeeld door Esther Scheldwacht) aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest ze radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex (Hein van der Heijden), wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun (Romana Vrede) en steeds weer strijdt ze voor haar autonomie. Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt, reconstrueert haar zoon Ramses (Bram Coopmans) haar leven in een provocatieve expositie in het Haagse Kunstmuseum. Hij toont welke sporen het koloniale verleden heeft nagelaten in het leven van Winnie én haar kinderen. In een Haagse toko treffen moeder en zoon elkaar voor een gesprek dat ze nooit eerder durfden voeren.

 

“Hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama.” ★★★★ De Volkskrant

“Een boeiend spanningsveld tussen het politieke en persoonlijke.” ★★★★ NRC 

“Eric de Vroedt balanceert voortdurend knap op het randje van realiteit en fictie en weet het publiek ondertussen ook nog te entertainen.” ★★★★ De Telegraaf

Bij deze voorstelling staat een extra tribune op het toneel (1e rang) waarop je je eigen stoel mag uitkiezen. Via de prijsknoppen kun je alleen reguliere zaal- of balkonplaatsen kiezen, maar er zijn nog een paar laatste tribuneplaatsen te koop; neem daarvoor even contact op met de kassa.

Team

Tekst en regie Eric de Vroedt Cast Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Yela de Koning, Hein van der Heijden, Betty Schuurman, Roben Mitchell, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jatou Sumbunu en Romana Vrede