Atropa

Theater Utrecht / Toneelhuis / Orkater / Naomi Velissariou / Floor Houwink ten Cate
vr 16 dec 20:00 - 22:00
Een intersectionele tragedie op techno en trap
  • 16 dec
    20:00 - 22:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote Zaal

"De paradox der vrede is dat ze veroverd moet worden.
Met geweld."

- Tom Lanoye

In Atropa wordt de strijd om emancipatie bezongen in een taal die haar generatie het beste verstaat: die van pompende beats en messcherpe poetry. Atropa vertelt het verhaal van de oorlog om Troje en verenigt zowel qua thematiek als taal het klassieke en het hedendaagse in zich.

Atropa laat op een viscerale manier het geweld zien dat een oorlog met zich meebrengt. Het toont de angst waar dat geweld uit voortkomt en de ironische gedachte dat er op de weg naar vrijheid leed moet worden berokkend. De door mannen gevoerde strijd gaat in Atropa ten koste van de vrouw, die kind, liefde, lijf en grond verliest aan haar onderdrukker. Aan het eind van de oorlog komen Griekse vrouwen oog in oog te staan met Trojaanse vrouwen, die na de bezetting van hun stad de dood verkiezen boven een leven in repressie:

“U bent zo schuldbeladen als uw man — misschien nog meer, want u hebt nooit geloofd in wat hem drijft. Hij heeft tenminste een excuus, een vaderland — En hoe luidt uw verweer, waardoor u afzag van verzet? Hoeveel Trojanen zijn door u gered? Waar blijft de biecht, de boete voor uw zwijgzaamheid? Wat zou ik smeken? U staat bij mij in het krijt.”

Atropa is geen onschuldig verhaal over een lang vervlogen oorlog, maar een oerverhaal over beeldvorming, onderdrukking en volkerenhaat. Door ervoor te kiezen om hun voorstelling niet kleurenblind te casten, werpen de makers een ander licht op deze vertelling die aan de bakermat ligt van de westerse literatuurgeschiedenis. 

Waarschuwing: In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van lichteffecten die voor lichtflitsgevoelige personen een risico kunnen vormen. 

Tom Lanoye schreef Atropa. De wraak van de vrede. in 2008 voor Guy Cassiers bij Toneelhuis. Lanoye transformeerde het eeuwenoude verhaal van de strijd tussen Oost en West tot een kritiek op hedendaags imperialisme. Naomi Velissariou en Floor Houwink ten Cate maken Atropa tot een bacchanaal van taal. Ze bouwen de grote zaal om tot een arena van muzikaal geweld en beeldend spektakel. Het publiek komt in de glazen scenografie van Dennis Vanderbroeck binnen handbereik van de tragedie. Lanoyes ritmische messteken van taal worden gewet aan het sounddesign van Joost Maaskant en Jimi Zoet, dat varieert tussen de genres techno, doom, metal, hardcore, trap en drill. De kostuums van MAISON the FAUX maken van het strijdtoneel een death fashion show.

Naomi Velissariou gaat Tom Lanoyes 'Atropa' te lijf met drag en drilboren. Een gedurfde enscenering zonder compromissen.

De Standaard

Team

Spel Annelinde Bruijs, Thibaud Dooms, Denise Jannah, Vanja Rukavina, Jasmine Sendar/Adanna Unigwe, ‘Ntianu Stuger, Naomi Velissariou, Megan de Kruijf (stand-in) Tekst Tom Lanoye Concept Naomi Velissariou Regie Floor Houwink ten Cate en Naomi Velissariou Regieassistentie Anne Liket Dramaturgie Nita Kersten Muziek Joost Maaskant en Jimi Zoet Scenografie Studio Dennis Vanderbroeck Kostuumontwerp MAISON the FAUX Lichtontwerp Tim van ’t Hof Geluidsontwerp Sander van der Werff

Atropa is een coproductie tussen Theater Utrecht, Toneelhuis Antwerpen, Orkater, De Grote Post en Stichting Naomi Velissariou en wordt mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds en Ammodo.