© Benjamin Abel Meirhaeghe

Ode to a Love Lost

Toneelhuis / Benjamin Abel Meirhaeghe
wo 15 feb 20:00
Meirhaeghe verleidt zichzelf tot het dansen
  • 15 feb
    20:00
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Grote Zaal

Na de operateske voorstellingen A Revue en Madrigals, waarin Benjamin Abel Meirhaeghe afreist door de zwarte gaten van de toekomst en het verleden, creëert hij nu zijn eerste voorstelling als vaste maker onder de vlag van Toneelhuis. Zijn werk daagt het klassieke repertoire uit: dansers worden zangers, zangers worden dansers. Meirhaeghe vraagt een onbeschaamde toegang tot grote emoties terwijl hij het plezier aan de half-kundigen schenkt, hij streeft daarbij naar een andere soort virtuositeit. 

Ode to a Love Lost speelt zich af in de diepe krater van een hart. Het startpunt van deze voorstelling ligt in het persoonlijke liefdesverhaal van Meirhaeghe zelf. Hij maakte in 2018 samen met zijn toenmalige geliefde en muze The Ballet. Die gemythologiseerde relatie begeestert Meirhaeghe nog steeds. Denk aan liefdesverhalen tussen Diaghilev en Nijinsky, Wilde en Boosie, Warhol & Basquiat, en alle passionele maar onbeantwoorde liefdes die de struggle der esthetica niet hebben doorstaan.

We kennen Meirhaeghe vooral als regisseur en countertenor in zijn eigen operateske muzikale projecten, maar in zijn nieuwe creatie laat hij zich verleiden tot dans. Meirhaeghe zal zelf op de scène te zien zijn waarbij hij een intieme artistieke dialoog tussen een aantal jonge choreografen aangaat. Hij wordt muzikaal begeleid door de Berlijnse singer/songwriter Finn Ronsdorf op soul en blues-piano en wordt vergezeld door performers Jelle Haen en Désirée Cériocien. 

Over Benjamin Abel Meirhaeghe
Benjamin Abel Meirhaeghe heeft altijd al een fascinatie en drang gekend naar een nostalgische schoonheid. Hij begeeft zich graag in de wereld van dans, mode, hypes en bravoure waarin het lichaam en perfectie-idealen centraal staan. Al zijn hele leven lang verafgoodt hij om die reden verschillende geliefden maar verafschuwt ze evenzeer. In deze voorstelling ligt de focus op zijn eigen lichaam, beïnvloed door westerse normen en schoonheidsidealen die te zien zijn in onder andere kunst en reclame. Met een verloren liefde als motor, een diepe krater als landschap en een dubbele relatie met de norm beweegt Meirhaeghe zich letterlijk naar bevrijding. 

Team

concept, regie en performance Benjamin Abel Meirhaeghe performers Benjamin Abel Meirhaeghe, Finn Ronsdorf, Jelle Haen, Désirée Cerocién dramaturgie Louise van den Eede, Kopano Maroga, scenografie en licht Bart van Merode, Zaza Dupont choreografie coaching Hanako Hayakawa, Sophie Rodriguez, vocale coaching Wouter Deltour body coaching Sten Dielen geluidsontwerp Laurens Mariën video Charles Dhondt campagnebeeld Anton Fayle productie Toneelhuis