Don Quichot

Opera2Day / New European Ensemble
za 25 feb 20:00 - 22:40
Een avontuurlijke opera over de herovering van de fantasie
  • 25 feb
    20:00 - 22:40
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

OPERA2DAY presenteert de gloednieuwe opera De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha. Samen met het New European Ensemble voeren zij het publiek langs de vele werkelijkheden van de bekende ridder uit de beroemde roman van Miguel de Cervantes, met nieuwe muziek waarin ook middeleeuwse muziek uit talrijke landen en culturen een rol speelt.

In deze volledig nieuw gecomponeerde opera is Don Quichot de welvarende eigenaar van een internationale holding, met werknemers uit alle hoeken van de wereld. Ondanks zijn rijkdom is zijn leven monotoon en betekenisloos. Op zoek naar een zinvoller bestaan dagdroomt hij over lang vervlogen tijden. Daarbij worden de grenzen tussen realiteit en fantasie vloeibaar. Hij waant zich een ridder en ziet de mensen om zich heen als dienaars, jonkvrouwen of tovenaars. Alle betrokkenen raken verwikkeld in een even wonderbaarlijk als  ontroerend levensverhaal.

Cervantes’ roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is een van de bekendste werken uit de wereldliteratuur. Een boek dat ook al eeuwenlang inspireert; we vonden zeker negentig opera’s met Don Quichot in de hoofdrol. Maar bijna al die opera's nemen slechts één of enkele passages uit het zo'n 1000 pagina's omvattende boek, of brengen het karakter terug tot een eenvoudige dwaas. Maar wie het boek als geheel bekijkt ziet dat het verrassend modern is. Het werk behandelt thema’s als de kloof tussen een mooie droom en de harde realiteit, de toenemende botsingen tussen culturen en het streven naar je eigen plek in een globaliserende wereld. Don Quichot lijkt een waanzinnige, maar de vraag rijst: kiest hij die rol niet actief? Want wie is er nu echt gek geworden: Don Quichot, of de wereld om hem heen? Tijd voor een nieuwe opera. Over: de herovering van de fantasie.

Het New European Ensemble werkt voor deze productie met het Italiaanse La Fonte Musica, gespecialiseerd in middeleeuwse muziek. Samen brengen ze het universum van Don Quichot tot klinken. Componist Vanni Moretto verwerkt daarbij voor de middeleeuwse fantasieën van Don Quichot in zijn partituur composities uit die periode. Concept en libretto zijn van Stefano Simone Pintor. Vanni Moretto en Stefano Simone Pintor maakten in 2019 deel uit van het team dat Vivaldi – Dangerous Liaisons tot een groot succes maakte. Pintor  neemt nu ook de regie voor zijn rekening.

Nederlands en Engels boventiteld

Arts Talk Magazine
True to their raison d’être Opera2Day has devised yet another brand new opera, this one  based on the unlikely Spanish hero  – The Ingenious Nobleman Don Quixote of La Mancha. Their creations of new works, using a mix of existing classical as well as new music, usually work brilliantly.
Astrid Burchardt, 22 januari 2023

I especially liked Manuel Nunez-Camelino’s portrayal of Sancho Panza. […]Nunez-Camelino is spritely, frail even, as he repeatedly tries to reign in Mattijs van de Woerd’s excellently rendered deluded Quixote.
Astrid Burchardt, 22 januari 2023

Theaterkrant
Het is ook genieten van de muziek, een mix van middeleeuwse composities en modern werk, met een vleugje Spanje en Noord-Afrika, prachtig live gespeeld door New European Ensemble en het middeleeuwse ensemble La fonte musica onder leiding van Hernán Schvartzman.
Marjan Terpstra, 23 januari 2023

En dan het decor van Herbert Janse, waarin bureaustoelen veranderen in paarden, een gigantische clubsandwich in een bed en een eiland en de archief- en boekenkasten vol geheimen blijken te zitten. Een lust om naar te kijken.
Marjan Terpstra, 23 januari 2023

[Stefano Simone] Pintor toont met deze opera zijn enorme talent, eruditie, gedrevenheid en veelzijdigheid.
Marjan Terpstra, 23 januari 2023

Den Haag Centraal
[De eigenaar van het bedrijf La Mancha] Benegeli, expressief gezongen en gespeeld door Mattijs van de Woerd, wordt Don Quichot. En de stoffige archivaris Miguel, niet minder goed tot leven gewekt door Manuel Nunez-Camelino, neemt de rol op zich van de onhandige knecht Sancho Panza.
Herman Rosenberg, 23 januari 2023

de Volkskrant
Hedendaagse Don Quichot met fraaie muziek
Maartje Stokkers, 23 januari 2023

…de uitermate aanstekelijke en menselijke Don Quichot, van goed zingende bariton Mattijs van de Woerd…
Maartje Stokkers, 23 januari 2023

Basia con fuoco
Opera2Day doet met dit nieuwe werk zijn reputatie opnieuw alle eer aan.
Peter Franken, 24 januari 2023

De Groene Amsterdammer
prachtig spel en mooie zang
Max Arian, 25 januari 2023

NRC Handelsblad
Zeer vermakelijk, en met prachtige muziek
Joep Stapel, 25 januari 2023

Team

Regie en libretto Stefano Simone Pintor
Muziek Vanni Moretto
Muzikale leiding Hernán Schvartzman
Scenografie Herbert Janse
Kostuums Mirjam Pater
Technisch producent Ronald Tebra
Lichtontwerp Uri Rapaport

CAST
Mr. Benengeli / Don Quichot Mattijs van de Woerd
Miguel / Sancho Panza Manuel Nunez-Camelino
Mr. Freestone / Friston de tovenaar Jeremiah Fleming
Dalisay / Dulcinea & anderen Alena Dantcheva
Antonia / De Non & anderen Michaela Riener
Samson / De Ridder van de Witte Maan & anderen Carlos Negrín López
Nicola / The Hot Dogverkoper & anderen Massimo Altieri
Een man / The Delivery Man & anderen Samar Qahtan
Employees / Voorbijgangers & anderen Participanten

ENSEMBLES
New European Ensemble
La Fonte Musica