© Studio Polat

De Bastaard

Het Zuidelijk Toneel / Michelle Samba, Rashif El Kaoui & Ahmet Polat
za 11 feb 20:15
Reis naar verleden en toekomst
  • 11 feb
    20:15
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” Aan het woord is Rashif El Kaoui. Samen met Ahmet Polat en Michelle Samba reconstrueert hij de route van zijn vader, die vanuit Marokko naar België reisde en stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om zichzelf beter te begrijpen. 

De Bastaard is meer dan Rashif zijn reisverslag. Het zou ook het verhaal van Ahmet, Michelle of jou kunnen zijn. Want misschien wist je het nog niet, maar uiteindelijk zijn we allemaal bastaard. De voorstelling vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in onze tijd.

Ahmet is wereldbekend als fotograaf en documentairemaker, hij was fotograaf des Vaderlands. Rashif is schrijver, acteur en de man met de mooiste stem van Vlaanderen. Michelle, poëtische ziel, veelgevraagd drummer en muzikaal multitalent. Zij zorgt voor live muziek. Met film, slam poetry, muziek, proza en vertelling geven zij inzicht hoe de blik van anderen ons denken beïnvloedt, en leidt tot een constant dubbel bewustzijn. De Bastaard is ritmisch, scherp van taal, indringend, oprecht en laat je niet onberoerd achter.

Piet Menu (Artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel) over deze voorstelling: “In elk koningsdrama heb je de bastaard die ook zijn deel van de koek opeist. Altijd negatief geportretteerd, wij herstellen dat beeld in ere want de toekomst is niet alleen aan de vrouw, ook zeker aan de bastaard. En nu moet ik als monoculturele Belg wederom zwijgen.”

Van de reis van Rashif wordt ook een documentaire gemaakt onder de titel: Ik Ben Een Bastaard. Een productie van Studio Biarritz in coproductie met de NTR, Het Uur van de Wolf, met Ahmet Polat als regisseur. Bekijk de documentaire

Over Rashif El Kaoui
Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, rapper, podcastmaker én schrijver. Als kind wilde hij tolk worden. De fascinatie voor taalbeheersing is gebleven; Rashif is rapper in het hiphopcollectief Equal en acteur in bezit van een Mastersgraad in Woordkunst. Ondernemend is hij ook, als medeoprichter van het VOF Nanda Yo, dat zich specialiseert in commerciële en artistieke audiovisuele producties. En dan geeft hij nog les in welsprekendheid, aan de Academie voor Woord te Mortsel.

Over Ahmet Polat
Ahmet Polat (Roosendaal, 1978) is fotograaf en filmregisseur. Voor zijn documentaire fotografie won hij verschillende grote prijzen, waaronder de ICP Infinity Award in 2006. En terecht. De gevolgen van een verwoestende aardbeving, het dagelijks leven van een vluchteling, de veranderende stad; wanneer Ahmet het vastlegt pakt hij op een verfrissende manier de kern. En dat trekt je oog, onweerstaanbaar. Ahmet werkt zowel autonoom als in opdracht maar is altijd begaan.

Over Michelle Samba
Multi disciplinair kunstenaar en multi instrumentalist. Hout, vel, metaal, snaar, woord, blik, adem, moment. In De Bastaard de muze van Rashif El Kaoui.  Multi gewapend met loopstation, percussie, cello en stem.

Team

Tekst Rashif El Kaoui concept Rashif El Kaoui spel Rashif El Kaoui, Ahmet Polat, Michelle Samba video Ahmet Polat livemuziek Michelle Samba eindregie Lucas De Man artistiek advies Piet Menu