La Noche Eterna

Samir Calixto / Black Pencil
wo 22 feb 20:15
Muziek en beweging drukken het mysterie van de nacht uit
  • 22 feb
    20:15
    TR Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

De afwisseling van licht en donker in de natuur heeft mensen altijd al gefascineerd. Het is een voorbeeld van de wens om de wereld om ons heen te begrijpen en inzicht te krijgen in de wetten waaraan deze onderworpen is. Maar meer nog dan deze wens om te weten, lijkt de nacht voeding te geven aan de menselijke honger naar mythes, niet-weten, en de aantrekking en afstoting door het onbekende.

Wanneer de nacht dieper wordt, bevrijdt ze onze verbeelding: dromen en nachtmerries bevolken het holst van de nacht. Met het donkerder worden van de wereld wordt deze ook opwindender, en op een Sirene-achtige manier zelfs verlokkelijk, getuige de grote hoeveelheid kunst die aan de nacht is gewijd.

Dat een deel van de oudste kunst in de wereld lijkt te verkeren in een permanente nacht, onthult hoe diep dit verlangen naar de duisternis in onze verbeelding geworteld is. Het donker maakt het voor ons mogelijk om de banale afleiding van de dagelijkse werkelijkheid te vergeten en het visionaire domein van onze dromen te betreden. De nacht is het uur van de menselijke preoccupatie met de sterren en het besef van onze eindigheid in een wereld die voor ons, na ons, en boven ons bestaat.

Samir Calixto en het Black Pencil ensemble onderzoeken de nacht
Het is dit geluid van de eeuwige nacht waarnaar choreograaf Samir Calixto en het prestigieuze Black Pencil ensemble op zoek gaan. Zij hebben elkaar gevonden in de wens een voorstelling te maken op basis van bestaande composities (van Bach en Monteverdi tot Calliope Tsoupaki en Roderik de Man) en een nieuwe choreografie, die samen onze archetypische relatie tot de donkere zijde van de natuur voelbaar maken. Een voorstelling als een dialoog met het onbekende, niet vanuit de vermetele wens om licht in de duisternis te brengen, maar als de acceptatie van de nacht als deel van ons bestaan.

Bekijk onze thema's

WE LOVE DANCE

We ademen dans, we zijn dans, we houden van dans.  We breathe dance, we are dance, we love dance. 

Team

cast Samir Calixto (choreografie) Jorge Isaac (blokfluit) Matthijs Koene (panfluit) Esra Pehlivanli (altviool), Marko Kassl (accordeon) Enric Monfort (percussie)