Roxy Capriles

Track: Perspectives

Theater Rotterdam
vr 17 jun - vr 1 jul
Stories to tell

We sluiten het seizoen af met de Track: Perspectives. In deze Track staan we stil bij ons gezamenlijk verleden. We zijn allen gevormd door waar we vandaan komen, onze wortels en onze ervaringen in het leven. We nemen onze eigen geschiedenis mee en dit bepaalt het perspectief waarvan uit we ons bewegen. Hoe komen we hierin samen? Focussen we op de verschillen of zoeken we naar overeenkomsten? Hoe gaan we om met de gedeelde ervaringen, die voor ons allemaal iets anders betekenen? Kunnen we samen onze geschiedenis erkennen om vanuit die verschillende perspectieven door te gaan? 

De track is een aaneenschakeling van grote en kleine geschiedenissen; van onze koloniale geschiedenis en de geschiedenis van de stad tot de geschiedenis van Theater Rotterdam. Tijdens de track gaan we de interactie aan met ons publiek. We eten samen op Schouwburgplein, delen bestaande verhalen en nodigen het publiek uit in gesprek te gaan en nieuwe perspectieven toe te voegen aan een groeiend kunstwerk dat de hele zomer nog te zien zal zijn.

Programma
In de hal van Theater Rotterdam werkt kunstenaar Roxette Capriles al vanaf half juni samen met verschillende Rotterdamse communities aan een kunstwerk dat symbool staat voor onze gezamenlijk verleden. In het kunstwerk ‘de mangoboom’ van Jasper Niens vinden een performance en gesprekken van dichter en TR medewerker Gino van Weenen plaats. Op andere plekken in TR ontmoet je Mathieu Wijdeven die zich ontwikkelt onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam en met roots in Suriname. Hij toont zijn onderzoek naar zijn eigen afkomst met een performatieve videoinstallatie. Choreograaf en danser Amira Al Rawi toont een deel uit haar recente werk Nadia. Nadia is de naam van de moeder die Amira abrupt kwijt is geraakt.  Met het verliezen van haar ouders, is ze ook haar gevoel van thuis en veiligheid verloren Betrokkenen van Theater Rotterdam delen langs de route hun eigen herinneringen en verhalen, waarbij je onder andere kennismaakt met beeldspoor, 25 jaar kunstwerken in de schouwburg en medewerkers van toen en nu. 

Iedere avond is er een speciaal op maat gemaakt programma als onderdeel van de track:

  • Op dinsdag 28 juni staat de geschiedenis van Theater Rotterdam centraal. Te gast is programmeur Dave Schwab die al lange tijd bij Theater Rotterdam en haar voorgangers werkt. Hij heeft meerdere rollen gespeeld binnen het Rotterdamse theater en is getuige geweest van veranderingen door de tijd heen. Het gesprek wordt gehost door Joëlle Raus Prudence. Anne-Fay Kops speelt een fragment uit haar voorstelling Reaspora. Samen met filmmaker Felix Kops volgde zij de voetsporen van haar familie en voorouders de hele wereld rond en maakte daar een voorstelling van met songs, dans en visuals. 

  • Op woensdag 29 juni onderzoekt creatief ondernemer en fotograaf Aqueene Wilson samen met Pris Roos de Rotterdamse identiteit. Met het menselijk lichaam als haar meest voorkomende onderwerp en haar achtergrond in dans, verkent en staat Aqueene bekend om het documenteren van het (gekleurde) lichaam door een kwetsbare lens. De muzikale bijdrage van die avond is van singer - songwriter Kaoutar Gadir. Haar teksten zijn een weerspiegeling van haar kijk op de wereld. Geïnspireerd door reggae, soul, folk en hiphop is Kaoutar altijd bezig met het ontdekken van nieuwe geluiden. 

  • Op donderdag 30 juni is er een voordracht van de politiek geëngageerde schrijfster Munganyende die met haar werk een intieme blik werpt op zwart-zijn, vrouw-wording en thuiskomen. De muziek op deze avond is van OTION, die de helende kracht van de stem onderzocht door voornamelijk inheems Zuid -Amerikaanse en Afro-Caraïbische healing tradities en hun liederen te bestuderen en de bevindingen te verwerken in zijn teksten, beats en harmonieën. Na afloop vindt een interventie plaats van Vineyard World. Daar moet je bij zijn! 

  • Op vrijdag 1 juli tijdens Keti Koti staat de afschaffing van de slavernij en het slavernijverleden centraal. We gaan in gesprek met een aantal gasten en luisteren naar muziek van Gilda Dannarag. We gaan in gesprek met het publiek en luisteren naar muziek van voordrachtskunstenaar, zangeres en dichteres Gilda Dannarag. Het verstrijken van de tijd en de inzichten die dat met zich meebrengt is een van de vaste thema's in haar werk.

Pay what you can 
Voor de Track: Perspectives bieden we je de mogelijkheid om te kiezen welke prijs je betaalt; € 7 / € 9 / € 11 of € 13. Deze prijs is inclusief een maaltijd op Schouwburgplein. 

We proberen de tickets zo toegankelijk mogelijk te maken, voor zo veel mogelijk mensen. Daarom kiezen we voor een pay what you can-systeem. Aan jou om te bepalen welke ticketprijs past binnen je huidige financiële situatie. Als een lager tarief het je zou vergemakkelijken naar het theater te komen, ben je vrij dat tarief te selecteren. Kun je een hogere ticketprijs te betalen? Dan maak jij het mogelijk dat anderen minder betalen.

Tracks
Theater Rotterdam neemt je mee op een onbekend spoor, een theatrale route waarbij elke ruimte een podium kan zijn. Met de serie Tracks nodigen we je uit om je op een andere manier te verhouden tot ons gebouw en zalen. Een Track bestaat uit verschillende onderdelen die op elkaar aansluiten in thema of genre. 

We verzoeken je om op 18:45 aanwezig te zijn aan de voorkant van de schouwburg onder de arcade. Om 19:00 word je naar de tafel op het schouwburgplein gebracht. 

EXTRA
Lees hier het artikel in de Havenloods over de Track: Perspectives. 
Geschreven door Fay van der Wall in opdracht van ons.

MENU PER DAG (alle gerechten zijn vegetarisch)
Dinsdag 28 juni
Aziatische rijstschotel
Woensdag 29 juni
Afrikaanse  Piau (rijst met gemengde aardappelen, kruiden, chapati met bruine bonen met kokosmelk)
Donderdag 30 juni
Bonenschotelgerecht uit Curaçao
Vrijdag 1 juli
Free Heri Heri

 

Roxy Capriles

Team

Programmateam Anne Sollie, Gino van Weenen, Joëlle Raus Prudence, Kirsten Lipman, Marlou Stolk, Merel Hoestlandt, Robin Laurens, Sheree Lenting, Yoka van Zuijlen, Nicole Bettonviel, Hasan Gök en Jaime Verbij Kunstenaar interactie Roxette Capriles Betrokken Performers/makers Mathieu Wijdeven, Mateo Vega, Gino van Weenen, Amira al Rawi, Jasper Vaillant, Aimy St Rose Timpson, Ayaz Rasoul, Efe Selimoglu, Issam el Ashour, Marvelous Tiyjudy  Host en gasten naprogramma Dave Schwab, Anne-Fay Kops, Aqueene Wilson, Pris Roos, Muganyende Hélène Christelle, OTION, House of Vineyard, Gilda Dannarag Installatie Mango Tree Jasper Niens Decor John Thijssen Aankleding Erik Bosman en Noa Muller Interviewer Hasan Gök Geluidsdecor Arjen Fortuin Licht Axel Dikkers Projectleider Marlou Stolk Productieleider Yoka van Zuijlen Marketing en communicatie Nicole Bettonviel en Hasan Gök Dramaturgie Joëlle Raus Prudence Productie events Jaime Verbij Vormgeving middelen Kayleigh van den Berg Mede mogelijk gemaakt door het publiek en de gedeelde verhalen