Fidelio

De Nederlandse Reisopera
di 9 mei 20:00 - 22:20
Nieuwe interpretatie van Beethovens enige opera
  • 9 mei
    20:00 - 22:20
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Een prachtige nieuwe interpretatie van Beethovens enige opera over tirannie en het gevecht om vrijheid. Over sterke karakters, onoverwinnelijke echtelijke trouw en hoop. In Fidelio wisselt de vrouwelijke hoofdpersoon, Leonore, van identiteit en zet als man ‘Fidelio’ alles op het spel om haar geliefde uit een diepe kerker te bevrijden. De Reisopera ontwikkelde deze operaproductie samen met Der Kongelige Opera (Kopenhagen) en Teatr Wielki (Warschau). 

Beethoven schudde de muzikale wereldorde door elkaar, en zijn enige opera Fidelio draagt zijn sterke signatuur. De muziek omarmt de diepten van wanhoop en extatische hoop van de ziel, en de rollen vereisen buitengewone zangstemmen. In de rol van Leonore schittert dan ook de internationaal vermaarde Nederlandse sopraan Kelly God. 

Het verhaal
De edelman Florestan (wat betekent: de wilde en actieve) is ten onrechte gevangengezet door zijn politieke tegenstander, gouverneur Pizarro. Leonore heeft zichzelf vermomd als een jonge man, Fidelio (‘trouw’), en gaat in de gevangenis werken om haar man te redden. Marzelline (de dochter van gevangenisbewaarder Rocco) wordt verliefd op Fidelio. De situatie escaleert.

Over de Nederlandse Reisopera:
De Nederlandse Reisopera produceert met lef verrassende grote en kleine operaproducties van topkwaliteit en reist daarmee langs de theaters in Nederland. Het gezelschap wil de kunstvorm opera voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken.

Inleiding
Tijdens de inleiding van de Nederlandse Reisopera, gaat de inleider uitgebreid in op de ontstaansgeschiedenis van de opera, de muziek en het concept van de regisseur. 

Start: 19:00 uur
Duur: Maximaal 30 minuten
Kosten: Gratis
Locatie: Erker foyer

“Beethovens getraumatiseerde vrijheidsheld krijgt eindelijk een geloofwaardige opstanding.” Information (Denemarken)

Team

Artistiek team
Muzikale leiding Otto Tausk Regie John Fulljames Hernemingsregisseur Aylin Seda Bozok Decor- en kostuumontwerp Steffen Aarfing Video- en lichtontwerp Lee Curran

Muziek Ludwig van Beethoven Tekst eindversie van Georg Friedrich Treitschke, naar Léonore, ou L`amour conjugal Het toneelwerk van Jean-Nicolas Bouilly     


Cast 

Florestan                            Bryan Register
Leonore                              Kelly God
Rocco                                  Felix Speer
Marzelline                          Julietta Aleksanyan
Jaquino                               Petter Moen
Don Pizarro                        Bastiaan Everink
Don Fernando                    Frederik Bergman

Met Phion, orkest van Gelderland & Overijssel Met koor Consensus Vocalis