Fot0: Steve Tips

IRC ONE

IRC / Shailesh Bahoran
vr 12 mei en za 13 mei
Een verhaal over broederschap, expressie en eigenheid

Hiphop georiënteerde dansstijlen zijn niet ontstaan in mooi gedecoreerde balzalen of op zorgvuldig schoongeboende balletvloeren. 

Ze vinden hun oorsprong in spontane straatfeesten, op dansvloeren in het holst van de nacht en tijdens trainingssessies op het pleintje achter het lokale winkelcentrum. Dit is het klaslokaal, de studio en het podium in één.

Meer dan twintig jaar geleden was het weinig pittoreske winkelcentrum City Plaza in Nieuwegein de geboortegrond van de Illusionary Rockaz Crew. Van de eerste hiphoppioniers uit de jaren 80 leerde een handvol jonge dansers daar de bouwstenen van een nieuwe danstaal kennen. In de decennia erna dansten ze over de hele wereld, bij grote gezelschappen en in intieme sessies. De leden werden volwassen, de crew werd een company en hiphop groeide uit van een subcultuur tot een wereldwijde kunstvorm.

Om hun 25 jarige jubileum te vieren komen de dansers samen tijdens een bijzondere voorstelling: IRC ONE. Het is een moment om terug te kijken naar de afgelopen jaren, naar hun vriendschap en de dansvorm die hen samenbracht. Om te vieren waar ze staan en waar ze vandaan komen. Een soort familie reünie waarbij iedereen welkom is. En dan niet in City Plaza, dat is toch wat te klein, maar in de zalen van theaters in Nederland. IRC ONE is een energieke en meeslepende voorstelling door de kernleden van IRC.