Bowie Verschuuren

Track: R.I.O.T.

Theater Rotterdam: Alida Dors
di 30 aug - zo 4 sep
Get ready to R.I.O.T.

Drie jaar geleden inspireerden onderdrukte stemmen en wereldwijde onrust Alida Dors tot het maken van een nieuwe dance chronicle: R.I.O.T. (Ready In Order To). De voorstelling werd gemaakt tijdens uitdagende omstandigheden, uitgesteld, aangepast naar een unieke livestream die deels buiten zou plaatsvinden en opnieuw uitgesteld door corona. Nu presenteren we R.I.O.T. in trackvorm: een theatrale route waarbij elke ruimte binnen (en buiten) TR Schouwburg een podium kan zijn.

Track: R.I.O.T. onderzoekt de mechanismen van een opstand. Hoe individuen vastlopen in het systeem. Hoe de stem van de eenling aan kracht wint dankzij een groep. Hoe sisterhood en broederschap kunnen ontstaan in tijden van toenemende polarisatie. Maar bovenal: de transformatieve kracht van hoop, die vleugels geeft en richting geeft aan de toekomst.

Deze track is een team effort: alle betrokken makers geven hun interpretatie op de thematiek. De track start al vanuit jouw huis: Merel Smitt, maker bij Productiehuis Theater Rotterdam, heeft twee geheime missies bedacht die jij gaat uitvoeren op weg naar TR Schouwburg. Op het Schouwburgplein vormen we vervolgens een sociale sculptuur van Tools for Action/ Bambi van Balen (Productiehuis Theater Rotterdam). Vervolgens leidt de route door de Schouwburg langs de dansfilm R.I.O.T. van regisseur Hesdy Lonwijk en de voorstelling I read a book called: Against the loveless world van Khadija El Kharraz Alami (Productiehuis Theater Rotterdam). Wij eindigen de Track met R.I.O.T. van Alida Dors.

Pay what you can 
Voor de Tracks bieden we de mogelijkheid om te kiezen welke prijs je betaalt; € 5/€ 10/€ 15. We proberen Theater Rotterdam zo toegankelijk mogelijk te maken, voor zo veel mogelijk mensen. 

#ikbendoorjou

Extra
Maker Khadija El Kharraz Alami stelt de ontoegankelijkheid van theater aan de kaak door haar deel binnen deze Track open te breken en een livestream aan te bieden die voor iedereen toegankelijk is. Klik hier voor een apart ticket voor de livestream.

Contextprogramma R.I.O.T.: Concerning Violence
Track: R.I.O.T. onderzoekt de mechanismen van een opstand. Daar zitten veel verschillende kanten aan. Voor het context programma zijn dramaturgen Joëlle Raus Prudence en Mathieu Charles de samenwerking aangegaan met beeldend kunstenaar en curator Raul Balai. Ze brengen het werk samen van zes kunstenaars, naast Balai zijn dat AiRich, Brian Elstak, Marian Genet, Pris Roos en Richard Kofi. Kunstenaars die niet alleen multidisciplinair werken, maar die via hun werk unieke perspectieven op de wereld laten zien en kritische vragen stellen. Kunst als vorm van reflectie op verzet en opstand, waardoor we ons een andere wereld kunnen verbeelden. Om de verschillende reacties tegen gewelddadigheid, (gewelddadige) onderdrukking en systemen van uitsluiting, vervolging en/of onderdrukking te illustreren, heeft Mathieu Charles daarbij een literatuurtafel samengesteld. Geschiedenis en heden wordt bij elkaar gebracht aan de hand van voorbeelden; dichtbij huis en ver weg. Dompel je hierin onder en raak geïnspireerd tot het plegen van verzet, het organiseren van protest of een opstand aan de hand van door hem geselecteerde boeken. 

“Violence aimed at the recovery of human dignity and at equality cannot be judged by the same yardstick as violence aimed at maintenance of discrimination and oppression.” – Walter Rodney

Praktische informatie
De tentoonstelling is iedere avond van de track te bezoeken.

Op 2 september is er een talk o.l.v. Richard Kofi over de film Drapetomania met Lynnée Denise. Ze is een DJ, artiest, onderzoeker en schrijver wiens werk reflecteert op ondergrondse culturele bewegingen, de jaren tachtig, migratiestudies, ontsnappingstheorieën en elektronische muziek van de Afrikaanse diaspora.

Op 3 september praat Raul Balai met Maia Matches over de verbondenheid met de thema's in haar werk als comic artist en geeft Raziyah Heath een mini college over punk.

Let op!
R.I.O.T. is een looproute van 2 uur die helaas niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn

Tijdens R.I.O.T. wordt gebruikgemaakt van rook, bewegend licht en andere effecten.

In de Track: R.I.O.T. wordt zowel Nederlands als Engels gesproken.

Onderdeel van

Merel Smitt - How to start a movement
'Ik roep iedereen op om met me mee te doen en op een intieme maar collectieve manier dynamieken en regels te verkennen.'

Bambi van Balen / Tools for Action - De Spiegelbarrikade 
"Activisme is een performance waarin kunst en theater samenkomen". De Spiegelbarrikade is een sociale sculptuur bestaande uit zilverkleurige reflecterende opblaasbare kubussen die binnen enkele seconden tot een barricade kunnen worden opgebouwd; wanneer de kubussen in de lucht worden gegooid, veranderen ze de straat in een speeltuin.

Davids Danoss - MURMUR
'We move forward and the ground trembles, for the change is coming.'

Hesdy Lonwijk - korte film R.I.O.T.
Regisseur Hesdy Lonwijk geeft zijn eigen intepretatie op het onderwerp in een visual essay waaarvoor hij de twaalf dansers volgt tijdens de repetitie en meeneemt de stad in. 

Khadija El Kharraz Alami - I read a book called: Against the loveless world
Een trialoog met drie personages, drie profeten die het oneens met elkaar durven te zijn, dat niet opzoeken, maar tegen komen en ontmoeten. Ze zijn het eens over een ding, samen in opstand tegen de liefdeloze wereld. De opstand woekert nu al een tijdje in de wereld, de revolutie is begonnen, de visioenen worden gedeeld. 

Team

Artistiek Directeur AlidaV Dors

Concept en choreografie Track: R.I.O.T.

Merel Smitt

Maker contextprogramma: How to start a movement

Khadija El Kharraz Alami

Maker: I read a book called: Against the loveless world.

Bambi van Balen

Maker: Barricade Ballet

Hesdy Lonwijk

Filmmaker R.I.O.T.

Davids Danoss

Maker: MURMUR

Gery Mendes

spoken word artist / Vocal performer

Team

Track: R.I.O.T.
Concept & regie Alida Dors Contextprogramma Joëlle Raus Prudence, Mathieu Charles en Raul Balai  Compositie (hele track) Simone Giacomini Video Davids Danoss Techniek John Thijssen Kostuumontwerp Erik Bosman Coördinator kostuumatelier Karin van der Leeuw, Sara Hakkenberg Dansers route Kevin Croes, Cicely Wijnaldum, Uhrlice Rosaria Mimmers plein Dennis Tiecken, Moriah Dekker en Linar Ogenia (Spokenword) Vocal performer en Spoken word artist Gery Mendes

Credits R.I.O.T.
Choreograaf Alida Dors Dansers Donna Chittick (Repetitor), Fiona Dekkers, Cheroney Pelupessy, Xander van den Corput, Giorgio Costa, Darion Thompson, Dylan Kuyper, Dietrich Pott, Thu Hang Pham, Anna Raiola, Ivan Montis, Janai Bart 

Credits De Spiegelbarrikade (kubussen op het plein)
Maker Bambi van Balen / Tools for Action Mimers Dennis Tiecken, Linar Ogenia, Moirah Dekker

Credits I read a book called: Against the loveless world.
Concept, regie en tekst Khadija El Kharraz Alami Spel Isabella Houdtzagers, Mira Thompson, Sam Onclin Doventolk Sam Onclin Muziek Ata Güner

Credits film R.I.O.T.
Maker Hesdy Lonwijk

Credits How to start a movement
Maker
Merel Smitt