Bert Westendorp

TATA

Theater Rotterdam: Erik Whien & Anoek Nuyens
do 2 mrt - za 11 mrt
Het verhaal van een klein dorp dat ons in het groot allemaal aangaat

Het rommelt rond de fabriek Tata Steel bij Wijk aan Zee. Al maanden is de staalgigant in het nieuws omdat er meer kankerverwekkende stoffen worden uitgestoten dan is toegestaan. Bewoners rond de fabriek komen in opstand en proberen de onderste steen boven te krijgen. In hun zoektocht naar rechtvaardigheid stuiten ze op politieke dwalingen, financiële belangen en ethische dilemma’s. 

Tijdens de onderzoeksavond TATA geven Anoek Nuyens en Erik Whien een voorproefje van de nieuwe voorstelling die ze in 2024 op de planken zullen brengen bij Theater Rotterdam.  

In de vorm van een theatrale presentatie delen ze hun tussentijdse inzichten en gaan ze in gesprek met bewoners, politici en Tata-medewerkers. Ze laten zien dat het niet zo zwart-wit is als je denkt omdat het probleem veel dieper zit en tonen daarmee een systeemcrisis waarin we allemaal een verantwoordelijkheid dragen. 

Eerder werkten Nuyens en Whien samen aan de voorstellingen Pronk, Slachthuis vijf en het unaniem geprezen De zaak Shell (winnaar van De Regieprijs 2021). Samen met Rebekka de Wit werkt Nuyens ook aan een televisieserie rond het verhaal van Tata Steel, in samenwerking met filmproducent Topkapi en BNN/VARA. 

Over Erik Whien

Het theater van Erik Whien draait om de mens. Om het hoofd en alles wat daarin gebeurt. “Elk mens heeft gedachten, in de geest kunnen we oneindig ronddwalen en nadenken. Soms is dat bevrijdend, helpt het bewustzijn ons om niet in alledaagsheid te verdrinken. Maar minstens zo vaak slaat ons hoofd op hol en lopen we vast.” Lees verder

© Bert Westendorp

Team

Van en door Anoek Nuyens Regie Erik Whien Dramaturgie Rebekka de Wit Decor&Licht Julian Maiwald Geproduceerd door Theater Rotterdam i.s.m. Stichting Documentair Theater