The Story of Travis geselecteerd voor Nederlands Theater Festival

Van 7 t/m 17 september 2023 presenteert het Nederlands Theater Festival de mooiste producties van het afgelopen seizoen. De Nederlandse Toneeljury, onder leiding van juryvoorzitter Abdelkader Benali, selecteerde The Story of Travis van Theater Rotterdam en Well Made Productions als een van de 11 meest indrukwekkende theaterproducties van dit moment. The Story of Travis is ook de 'Keuze van de Wijkjury Amsterdam'.

Het juryrapport:

The Story of Travis is een feest van een voorstelling. Met een all black cast en crew creëerden choreografe Alida Dors, regisseuse Romana Vrede en schrijfster Esther Duysker hun nieuwe deel van The Raisin Cycle, een serie toneelstukken die geschreven werden als reactie op de broadwayhit A raisin in the sun (1969) van Lorraine Hansberry.

Een geweldige tour de force is het waarin familiegeschiedenis gethematiseerd wordt en inzichtelijk wordt gemaakt hoe de ‘hopes and dreams’ van voorgaande generaties doorwerken in het nu. ‘De dromen van ouders voor hun kinderen reiken naar de maan,’ zegt de jongste telg Nola, die het stuk opent op een kerkhof dat onder de voeten blijft liggen van al het leven dat zich gedurende avond daarboven zal voltrekken. 

Choreografe en artistiek leider Alida Dors maakt magie met dans vervlochten door het stuk, steeds om het overlopen van het dode in het levende voelbaar te maken, het verstrijken van de tijd wordt op deze manier vloeibaar en de grenzen tussen gisteren, nu en morgen vervagen. 

Aan het einde keren we terug naar het kerkhof, naar Nola, intelligent en talig gespeeld door Jennifer Muntslag. Dansen met je voorouders, zij maakt inzichtelijk hoe dat voelt. Welke kracht er vrij kan komen wanneer je jezelf vrij en toch gedragen weet.

De keuze van de Wijkjury Amsterdam
Ook de Wijkjury kiest dit jaar voor The Story of Travis. De wijkjury: “The Story of Travis belicht zware onderwerpen met diepgewortelde emoties, zonder dat je met een ’negative state of mind” de zaal verlaat. Niet alles in de voorstelling wordt voor je uitgespeld, waardoor het boordevol vragen oproept, die je na afloop nog lang laat nadenken.

Over de makers
The Story of Travis is een productie van Theater Rotterdam en Well Made Productions. De initiatiefnemers zijn vijf zwarte vrouwen; een unicum in het theaterlandschap. De crew bestaat uit Ellen Tjon A Meeuw (zakelijke productie) en Samora Bergtop (artistieke productie) van Well Made Productions, die voor deze nieuwe toneeltekst wederom samenwerkten met schrijver/scenarist Esther Duysker. Regisseur Romana Vrede gaf het familieverhaal haar unieke signatuur mee en Alida Dors (artistiek directeur Theater Rotterdam) tekende voor de choreografie. 

Meer over The Story of Travis