Creative crew © Cye Wong-Loi-Sing / Brand New Guys

The Story of Travis

Theater Rotterdam & Well Made Productions
di 7 mrt - zo 23 apr
Over het laten gelden van je stem en het vinden van een thuis

The Story of Travis is een nieuwe toneeltekst geïnspireerd door de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry uit 1959. Over het belang van het hebben van dromen, het laten gelden van je stem in een wereld die niet voor jou lijkt ingericht en het vinden van een thuis. In poëtische monologen, herkenbare familiesituaties en spirituele dialogen bevraagt de voorstelling de burden of the black dream en hoe het is om als enige hoop van je familie de wereld ingezonden te worden.

Als tiener verruilt de Amerikaanse Travis (gespeeld door Ruurt de Maesschalck) zijn geboortestad Chicago voor een nomadisch bestaan. Dan wordt hij verliefd, krijgt kinderen en bouwt een nieuw leven op in Nederland. Op 78-jarige leeftijd gaat Travis nog een keer op reis en keert terug naar Chicago. Tijdens zijn bezoek aan zijn familiegraf blikt hij terug op zijn leven. Door herinneringen op te halen uit het verleden en in gesprek te gaan met familieleden, bereidt Travis zich voor op zijn overgang naar het hiernamaals.

Over de makers

Tussen 2016 en 2019 laat Well Made Productions het Nederlandse theaterpubliek kennismaken met The Raisin Cycle. Soortgelijke groot gemonteerde bi-culturele verhalen voor een divers publiek in de grote zaal worden nog altijd te sporadisch gemaakt, daarom bundelen Well Made Productions en Theater Rotterdam in seizoen 2022-2023 hun krachten.

De initiatiefnemers van The Story of Travis zijn vijf zwarte vrouwen; een unicum in het theaterlandschap. De crew bestaat uit Ellen Tjon A Meeuw (zakelijke productie) en Samora Bergtop (artistieke productie) van Well Made Productions, die voor deze nieuwe toneeltekst wederom optrekken met schrijver/scenarist Esther Duysker. Regisseur Romana Vrede geeft het familieverhaal haar unieke signatuur mee en Alida Dors (artistiek directeur Theater Rotterdam) tekent voor de choreografie. 

Familytickets

Wil je The Story of Travis bezoeken met je tante, opa, schoonzus of brother-from-another-mother? Vanaf twee personen kun je al een familieticket (€ 15,- p.p.) kopen voor de speelbeurten bij Theater Rotterdam.

 

Het Laatste Woord
Op  9 maart organiseren we het Laatste Woord. 

Schrijver Esther Duysker over The Story of Travis

“In 2015 maakte ik kennis met het werk van Lorraine Hansberry en vertaalde voor Well Made Productions haar toneelstuk A Raisin in the Sun. Als jonge, zwarte schrijver was dit een groter eer. Door de waarachtigheid van het stuk voelde ik de urgentie om dit toegankelijke, authentieke familieverhaal te vertellen en door te geven. Door de toenemende maatschappelijke bewustwording in het Westen, ontstaat er steeds meer ruimte voor het erkennen en ontmantelen van het ontnemen van de zwarte stem en het zwarte lichaam. Met The Story of Travis claimen we opnieuw de ruimte om een jonge generatie uit een herkenbare familie te laten spreken. We laten publiek een blik op de Afro-Europese diaspora werpen en maken inzichtelijk hoeveel hoop en strijdlust er nodig is om je dromen waar te kunnen maken.

Met The Story of Travis hoop ik bij te dragen aan het evenwichtiger maken van een wereld waarin woorden en wereldbeelden botsen. Een wereld die evenals ons theaterlandschap, vanzelfsprekend pluriform zou moeten zijn. Een wereld die gaat over iedereen met aspiraties en verlangens.”

Over Well Made Productions

Well Made Productions is het productiebedrijf van Ellen Tjon A Meeuw en Samora Bergtop dat met theater en film het bi-culturele perspectief een hoofdrol geeft. Het duo zet in op representatie en herkenning. Ze creëert met als doel meer smaken en keuzes te bieden binnen het huidige culturele aanbod. Tussen 2016 en 2019 haalde Well Made Productions The Raisin Cycle naar Nederland. In 2016 verscheen A Raisin in the Sun, gevolgd door Beneatha's Place (2018) en Clybourne Park (2019). De Nederlandse bewerking van A Raisin in the Sun werd in 2017 beloond met de Amsterdamprijs voor de Kunst, de belangrijkste kunstprijs van Amsterdam.

Met dit groot gemonteerde bi-culturele verhaal dragen wij vanuit Nederlands perspectief bij aan de dialoog binnen de Afrikaanse diaspora.

Creative crew The Story of Travis

Bekijk onze thema's

Het Laatste Woord

Een kort nagesprek onder leiding van een bevlogen gespreksleider, waarin toeschouwers hun eigen observaties en gedachten met elkaar uitwisselen.

Team

Tekst: Esther Duysker 
Regie: Romana Vrede 
Dramaturgie: Karim Ameur 
Choreografie: Alida Dors 
Decor & Licht ontwerp: Niek Kortekaas 
Geluidsontwerp: Ata Güner 
Kostuumontwerp: Erik Bosman 
  
Spel: Dionne Verwey, Howard Komproe, Jennifer Muntslag, Jetty Mathurin, Joy Wielkens, Ruurt De Maesschalck, Yamill Jones, Ritzah Statia 
  
Een coproductie van Theater Rotterdam en Well Made Productions