The Story of Travis

Well Made Productions / Theater Rotterdam: Romana Vrede
do 19 dec - zo 19 jan
“Verpletterende familiekroniek is droomdebuut Romana Vrede” ★★★★★ NRC

Theater Rotterdam en Well Made Productions presenteren The Story of Travis, een indrukwekkend familieverhaal over de Amerikaanse Travis die terugkijkt op zijn leven. Hoe is het om als enige hoop van je familie de wereld ingezonden te worden? Regisseur Romana Vrede en een cast van topacteurs waaronder Ruurt De Maesschalck, Jetty Mathurin en Howard Komproe nemen je mee op een reis door het leven van Travis. Deze nieuwe toneeltekst van Esther Duysker is geïnspireerd door de succesvolle Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry.

Het verhaal

Als tiener verruilt de Amerikaanse Travis (gespeeld door Ruurt De Maesschalck & Yamill Jones) zijn geboortestad Chicago voor een nomadisch bestaan. Dan wordt hij verliefd, krijgt kinderen en bouwt een nieuw leven op in Nederland. Op 78-jarige leeftijd gaat Travis nog een keer op reis en keert terug naar Chicago. Tijdens een bezoek aan het familiegraf blikt hij terug op zijn leven, de keuzes die hij gemaakt heeft en de hoop die zijn familie op hem gevestigd had. Over het belang van het hebben van dromen, het laten gelden van je stem in een wereld die niet voor jou lijkt ingericht en het vinden van een thuis. 
 
Ruurt De Maesschalck (speelt de rol van Travis sr.): “The Story of Travis is een fantastisch stuk. Het is een ongelofelijk mooie spiegel voor wat familie kan zijn en kan betekenen. Familiebanden laten een onuitwisbare afdruk achter in de ziel van mensen. De ontdekkingsreis naar dat besef is ontroerend. Het is voor mij een grote reflectie naar mijn verhouding met mijn vader. Heel bijzonder.”   

In de pers

"The Story of Travis is meeslepend, en een hoognodige verrijking van het Nederlandse theaterlandschap." - ★★★★ Volkskrant 

"Romana Vrede levert als debuterend regisseur een muzikaal zinderend meesterwerk." - Parool 

“Een aangrijpend, universeel familieportret.” - ★★★★★ Leeuwarder Courant

"The Story of Travis is een rijke voorstelling die zijn weerga niet kent." - PaarsPaars

Lees het interview met Esther Duysker in het Parool over haar toneelstuk The Story of Travis: er zijn vleugels gegeven aan zwarte stemmen zwarte lichamen.

Een interview met regisseur Romana Vrede en zakelijk producent Ellen Tjon A Meeuw over The Story of Travis, over brengen van biculturele verhalen naar het grote podium. 

Over de makers

De initiatiefnemers van The Story of Travis zijn vijf zwarte vrouwen; een unicum in het theaterlandschap. De crew bestaat uit Ellen Tjon A Meeuw (zakelijke productie) en Samora Bergtop (artistieke productie) van Well Made Productions, die voor deze nieuwe toneeltekst wederom optrekken met schrijver/scenarist Esther Duysker. Regisseur Romana Vrede geeft het familieverhaal haar unieke signatuur mee en Alida Dors (artistiek directeur Theater Rotterdam) tekent voor de choreografie. 

LEES MEER IN HET DIGITAL MAGAZINE

 

Over Well Made Productions

Well Made Productions is het productiebedrijf van Ellen Tjon A Meeuw en Samora Bergtop dat met theater en film het bi-culturele perspectief een hoofdrol geeft. Het duo zet in op representatie en herkenning. Ze creëert met als doel meer smaken en keuzes te bieden binnen het huidige culturele aanbod. Tussen 2016 en 2019 haalde Well Made Productions The Raisin Cycle naar Nederland. In 2016 verscheen A Raisin in the Sun, gevolgd door Beneatha's Place (2018) en Clybourne Park (2019). De Nederlandse bewerking van A Raisin in the Sun werd in 2017 beloond met de Amsterdamprijs voor de Kunst, de belangrijkste kunstprijs van Amsterdam.

The Story of Travis gaat over het hebben van een thuis, het besef dat je de hoop bent van de voorgaande generaties en de vraag of je wel genoeg hebt gedaan om die hoop waar te maken.

Regisseur Romana Vrede

Bekijk onze thema's

Het Laatste Woord

Een kort nagesprek onder leiding van een bevlogen gespreksleider, waarin toeschouwers hun eigen observaties en gedachten met elkaar uitwisselen.

Team

Een coproductie van Theater Rotterdam en Well Made Productions 

Tekst: Esther Duysker Regie: Romana Vrede Regieassistent: Toni Blackwell Choreografie: Alida Dors Assistent choreografie: Nicole Geertruida Spel: Dionne Verwey, Howard Komproe, Jennifer Muntslag, Jetty Mathurin, Joy Wielkens, Ruurt De Maesschalck, Ritzah Statia, Yamill Jones Dramaturgie: Karim Ameur, Aukje Verhoog Inhoudelijk advies: Simone Zeefuik Outside-eye: Ira Kip Decorontwerp: Niek Kortekaas Lichtontwerp: Niek Kortekaas, Axel Dikkers Compositie muziek: Ata Güner Kostuumontwerp: Erik Bosman Assistentie kostuumontwerp: Sandro Lima Uitvoering kostuums: Karin van der Leeuw, Sara Hakkenberg, Jacqueline de Maat Kap en grime: Alejandro Blijd Kleedster: Feben Seyum Animatieontwerp en -realisatie: Wim Bechtold Technisch producent: John Thijssen Voorstellingsleider: Sidney van Geest Techniek: Axel Dikkers, Arjen Fortuin, Hein van Leeuwen, Jimmy Niessen, Sidney van Geest, Sanne Fransen (stage) Rekwisieten: Noa Muller Productie: Angelique van Beckhoven, Annekoos Logtenberg, Emma Boots, Kaya Wessels (stage) Publieksdramaturg: Joëlle Raus Prudence Educatie en interactie: Jasmine van Putten, Anne Sollie, Gregory Vyent, Ilrish Kensenhuis, Sudesca Janse, Naomi Tuininga Marketing en communicatie: Michael Vogel, Robin Laurens, Thamar Kempees, Odair Nascimento Alves, Dieke van der Spek Pers: Gisèle Mambre Design digital magazine: Amanda Harput Campagnebeeld: Coco Olakunle Fotografie en video: Bete van Meeuwen, Cye Wong-Loi-Sing, Selwyn de Wind, Mark Bolk Producenten: Ellen Tjon A Meeuw, Samora Bergtop, Maurice Dujardin, Alida Dors Projectleider: Maurice Dujardin Development: Floortje Jongkoen. Vocal coach: Abigail Martina. 
 
Met dank aan: Rubiën Vyent, Mitchell Esajas, Internationaal Theater Amsterdam, Wafae Ahalouch, Lynnée Denise, The Black Archives. 

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van VriendenLoterij Fonds, Fonds 21, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Bevordering van Volkskracht en Zabawas.