Leontien Allemeersch

Vijf redenen om te gaan – Nu ben ik Medea

De succesvoorstelling Nu ben ik Medea keert terug. Deze week begint de tournee door Nederland en België bij Theater Rotterdam. In 2018 werd deze voorstelling van Khadija El Kharraz Alami al lovend ontvangen. Destijds de voorstelling niet kunnen zien? Lees hier waarom je hem deze keer absoluut niet mag missen!

1.      Lovende recensies:
Na haar première in 2018 bij Theater Rotterdam ontving Khadija lovende recensies:

“Een adembenemende daad van generositeit! Door de fragmentarische structuur en spannend speeltijd ontstaat een weerbarstige, emotioneel geladen trip” ★★★★ Marijn Lems - Theaterkrant

“…een overrompelende podiumpersoonlijkheid. Als de actrice eenmaal je aandacht heeft, dan is het moeilijk om nog weg te kijken.” ★★★ Vincent Kouters - de Volkskrant 

2.      Vliegende carrière start:
Khadija El Kharraz Alami valt met haar eerste voorstellingen al direct op en won prijzen bij ITS Festival en STIP theaterproducties (Jeugdtheater Prijs). In 2018 wint ze met Nu ben ik Medea zowel de KBC Jongtheaterprijs als de publieksprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. De jury schreef: “Met referenties naar cabaret of stand-up, met kennis over het antieke repertoire en met trefzekerheid in haar gesprek met het publiek toont Khadija dat ze vele tradities en posities in het theater heeft geanalyseerd en zich eigen heeft gemaakt.” 

3.      Liefde voor ambacht:
Khadija heeft een grote liefde voor ambacht en bevraagt zowel voor als achter de schermen de huidige theaterconventies. Vertrekkend vanuit een liefde voor geschreven taal gecombineerd met fysiek spel, poogt ze een dialoog te ontwikkelen tussen ons denken en ons doen. Ze grijpt vaak naar het repertoire en gebruikt verhalen uit de mythologie, zo ook in Nu ben ik Medea. Maarten de Pourcq schreef hierover in de Groene Amsterdammer: "Haar verhaal zit vol zelfkritiek, iets wat bij de klassieke Medea ontbreekt en waardoor het nieuwe verhaal uitstijgt boven een louter feministische aanklacht." - Lees hier het hele artikel 

4.      Persoonlijke insteek:
In Nu ben ik Medea vervlecht Khadija het verhaal van Medea met haar eigen verhaal over opgroeien tussen twee werelden, de verschillen in kaders en de botsing van krachten in jezelf. Ze haalt in haar werk inspiratie uit gebeurtenissen, relaties en personen uit haar eigen leven. Ze toont in haar werk de mens die op zoek is naar identiteit, en die daar falend in slaagt. En onderzoekt hoe de mens het onbekende aangaat op zoek naar zichzelf, liefde en eenzaamheid. 

5.      Ruimte voor improvisatie:
In haar werkprocessen start Khadija altijd vanuit een persoonlijke fascinatie, die gedurende de repetitieperiode wordt bevraagd. De uitkomst hiervan blijft van dag tot dag transformeren. Zo maakt ze in Nu ben ik Medea ruimte vrij om te improviseren en gaat de dialoog aan met haar publiek. Kortom, geen enkele uitvoering van Nu ben ik Medea is hetzelfde. Bieke Purnelle schreef in haar recensie voor Theater aan Zee: “Khadija El Kharraz Alami is een rasperformer die haar publiek open en bloot uitdaagt, confronteert, prikkelt en bij het nekvel grijpt om niet meer los te laten.”

Nu ben ik Medea - Productiehuis Theater Rotterdam: Khadija El Kharraz Alami is donderdag 5 t/m zaterdag 7 maart te zien in de Krijn Boon Studio in Theater Rotterdam, Schouwburg. Klik hier voor meer informatie en tickets.