© Sanne Peper

Nu ben ik Medea

Productiehuis Theater Rotterdam: Khadija El Kharraz Alami
wo 16 feb - za 28 okt
Is woede ontzettend en ongeneeslijk wanneer geliefden met elkaar in botsing komen?

In deze performance vervlecht Khadija El Kharraz Alami de verschillende perspectieven in Euripides’ Medea met haar eigen verhaal over opgroeien tussen twee werelden, de verschillen in kaders en de botsing van krachten in jezelf.

Opgroeien met twee werelden, en daardoor vele perspectieven, is een ware rijkdom. In Nu ben ik Medea zie je hoe het personage geniet van zowel de wereld buiten als binnen haar opvoeding. De vele tradities, de verschillen in cultuur, het spreken van meerdere talen, het geloven of niet geloven, de muziek, het eten, de vrijheid; alles is van grote invloed op haar zijn.

Totdat deze rijkdommen gaan botsen. Khadija gaat er tussen staan en poogt met al haar kracht vast te houden aan beide werelden en alle perspectieven. Ze groeit verder op. Niet langer met, maar tussen die twee werelden in. De vreemdeling, de ander, het eenzame soort is getogen.

"El Kharraz Alami gebruikt Medea als een gesprekspartner voor zichzelf. Medea is hier geen ontspoorde demon zoals bij Seneca, maar een daimôn zoals bij Socrates: een imaginair iemand bij wie men te rade gaat. De woede van Medea als motor blijft bewaard, maar hier geen afrekening met een mannenwereld, wél met onze tijd en wat die tijd met ons doet. De vrouw die hier spreekt, is iemand die altijd al buiten is geweest en dus niet meer naar buiten hoeft te komen. Haar verhaal zit vol zelfkritiek, iets wat bij de klassieke Medea ontbreekt en waardoor het nieuwe verhaal uitstijgt boven een louter feministische aanklacht." - Lees het hele artikel van Maarten de Pourcq in Groene Amsterdammer (2019).

Ontek hier 5 redenen waarom je Nu ben ik Medea niet mag missen!

Khadija El Kharraz Alami (1987) studeert in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Met haar eerste voorstellingen valt ze al direct op en wint onder andere prijzen bij ITS Festival en STIP theaterproducties (Jeugdtheater Prijs). In 2018 wint ze met Nu ben ik Medea zowel de KBC Jongtheaterprijs als de publieksprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende.

Met referenties naar cabaret of standup, met kennis over het antieke repertoire en met trefzekerheid in haar gesprek met het publiek toont Khadija dat ze vele tradities en posities in het theater heeft geanalyseerd en zich eigen heeft gemaakt” - Jury KBC Jongtheaterprijs 

Khadija werkt graag vanuit persoonlijke bron, ze haalt inspiratie uit gebeurtenissen, relaties en personen uit haar eigen leven. Ze toont in haar werk de mens die op zoek is naar identiteit, en die daar falend in slaagt. En onderzoekt hoe de mens het onbekende aangaat op zoek naar zichzelf, liefde en eenzaamheid. In haar werkprocessen start ze altijd vanuit een fascinatie, die gedurende de repetitieperiode wordt bevraagd. De uitkomst hiervan blijft van dag tot dag transformeren.

Vertrekkend vanuit een liefde voor geschreven taal gecombineerd met fysiek spel, poogt Khadija een dialoog te ontwikkelen tussen ons denken en ons doen. Naast het schrijven en maken van eigen materiaal, grijpt ze vaak naar het repertoire dat een belangrijk onderdeel uitmaakt van haar ontwikkeling als maker. Mythologie is daarin een belangrijke bron. 

Khadija El Kharraz Alami is een rasperformer die haar publiek open en bloot uitdaagt, confronteert, prikkelt en bij het nekvel grijpt om niet meer los te laten.

Bieke Purnelle – Theater aan Zee

Team

Concept en spel Khadija El Kharraz Alami
Lichtontwerp Axel Dikkers
Kostuumontwerp Erik Bosman
Decorontwerp John Thijssen
Productie Productiehuis Theater Rotterdam