© Zahra Reijs

Khadija El Kharraz Alami

“Mijn werk komt voort uit liefde voor de ambacht en ik bevraag huidige theaterconventies, zowel voor als achter de schermen.”

Khadija valt al tijdens haar studie aan Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht op met haar eerste voorstellingen. De pers is lovend over haar krachtige speelstijl en overrompelende podiumpersoonlijkheid. In 2018 wint ze met Nu ben ik Medea zowel de KBC Jongtheaterprijs als de publieksprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. De reprisetournee van deze solo wordt in 2022 hervat met speelbeurten in Nederland, België en Zweden.

In 2021 werkt Khadija aan haar nieuwe performatieve research performance Re-claiming Space. Hierbij bood Productiehuis Theater Rotterdam (TR) in juni 2021 als afsluitende residentie een maand lang onderzoeksruimte aan in de vorm van TRipp [space] met onder meer het uitwisselingsprogramma PerformLab in Istanbul. Aansluitend ondersteund Productiehuis TR Khadija in haar nieuwe productie The Waves, die in première gaat in 2022.

Biografie

Khadija El Kharraz Alami (1987) studeert in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Met haar werk valt ze al meteen in de prijzen; ze sleept onder andere prijzen van ITS Festival en STIP theaterproducties (Jeugdtheater Prijs) in de wacht. In 2018 wint ze met Nu ben ik Medea zowel de KBC Jongtheaterprijs als de publieksprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. Ook LET ME TELL YOU SOMETHING YOU ALREADY KNOW van Merel Severs, waar Khadija regisseur van is, valt tijdens het Amsterdamse Fringe Festival 2020 in de prijzen. 

Khadija werkt vanuit een persoonlijke bron; ze haalt inspiratie uit gebeurtenissen, relaties en personen uit haar eigen leven. Ze toont in haar werk de mens die op zoek is naar identiteit, en die daar falend in slaagt. En onderzoekt hoe de mens het onbekende aangaat op zoek naar zichzelf, liefde en eenzaamheid. In haar werkprocessen start ze altijd vanuit een fascinatie, die gedurende de repetitieperiode wordt bevraagd. De uitkomst hiervan blijft van dag tot dag transformeren.

Vertrekkend vanuit een liefde voor geschreven taal gecombineerd met fysiek spel, poogt Khadija een dialoog te ontwikkelen tussen ons denken en ons doen. Naast het schrijven en maken van eigen materiaal, grijpt ze vaak naar het repertoire dat een belangrijk onderdeel uitmaakt van haar ontwikkeling als maker. Mythologie is daarin een belangrijke bron.

In 2021 is Khadija's performative research performance Re-claiming Space te zien in Nederland en België. Lees in het interview van Kaaitheater meer over dit project, waarin ze onder andere onderzoekt hoe ze The Waves van Virginia Woolf naar het theater kan vertalen. In 2022 gaat de gelijkgetitelde voorstelling The Waves van Khadija in première en op tournee door België en Nederland.

De pers over

"Steeds laat ze net genoeg definitie weg om de verbeelding van de toeschouwers extra te prikkelen, hen tot eigen associaties te dwingen, waardoor ook de grenzen en de kaders van het eigen kennen duidelijk worden."

Fransien van der Putt over Re-claiming space voor Theaterkrant.nl

"El Kharraz Alami wisselt de geïmproviseerde delen van de voorstelling af met Nederlandstalige poëtische teksten die haar verbaal talent, gevoeligheid en scherpzinnigheid blootleggen."

Elisa Demarré over Re-claiming Space voor Etcetera

“Khadija El Kharraz Alami is een overrompelende podiumpersoonlijkheid. Als de actrice eenmaal je aandacht heeft, dan is het moeilijk om nog weg te kijken.”

★★★ Vincent Kouters over Nu ben ik Medea in de Volkskrant

“Deze continue dialoog met zichzelf vergt het uiterste van El Kharraz Alami, en ze zet een weergaloze acteerprestatie neer.”

★★★★ Marijn Lems over Nu ben ik Medea op Theaterkrant.nl

“Khadija El Kharraz Alami is een rasperformer die haar publiek open en bloot uitdaagt, confronteert, prikkelt en bij het nekvel grijp om niet meer los te laten”

Bieke Purnelle over Nu ben ik Medea tijdens Theater aan zee

2023

2022

2021

2020

2019

2018