PerformLab

Van 29 mei tot en met 6 juni 2021 vond de eerste editie van PerformLab plaats in Beykoz Kundura in Istanbul. Als samenwerkingspartner droeg Productiehuis Theater Rotterdam (TR) vier theatermakers, die werkzaam zijn in Nederland, aan om deel te nemen aan dit uitwisselingsprogramma. Door de makers met elkaar te verbinden, startten organisator Kundura Stage en Productiehuis TR een duurzame artistieke dialoog tussen Turkije en Nederland op.

Internationale uitwisseling

PerformLab is een internationaal en interdisciplinair programma waarbinnen nieuwe generatie theatermakers aan nieuwe concepten werken en hun werkmethodes in de praktijk kunnen verrijken. Het programma wordt ontworpen door Kundura Stage in samenwerking met dramaturg/regisseur Ayşe Draz, curator/producer Pelin Başaran en artistiek coördinator/curator Melih Gencboyaci van Productiehuis TR. PerformLab biedt nieuwe perspectieven aan kunstenaren die werkzaam zijn binnen verschillende disciplines en interesse hebben in het genre performance en interdisciplinair werk.

De geselecteerde makers

Productiehuis TR draagt als samenwerkingspartner met trots bij aan PerformLab en heeft voor de eerste editie in 2021 vier makers, die werkzaam zijn in Nederland, uitgenodigd om deel te nemen aan het uitwisselingsprogramma in Istanbul. Dit waren Cherish Menzo, Benjamin Kahn, Khadija El Kharraz Alami en Samara Hersch.

Middels een open call werden er in Turkije 9 artiesten geselecteerd door een driekoppige jury, bestaande uit Ayşe Draz, Pelin Başaran én Melih Gencboyaci. Deze selectie bestond uit een breed scala aan kunstenaren: Barış Arman, Halil İbrahim Aygün, Selen Gürmen, Nursev Irmak, Onur Karaoğlu, Dilan Onay, Doğan Can Serinkaya, Nadir Sönmez en Filiz İzem Yaşın. Meer informatie over de jury en de geselecteerde makers is te vinden op de website van Beykoz Kundura.

Terugblik

De eerste editie van PerformLab vond plaats in Beykoz Kundura in Istanbul van 29 mei tot en met 6 juni. Tijdens verschillende workshops werden de 13 kunstenaren uit Turkije en Nederland met elkaar verbonden en werden de eerste zaden van mogelijke samenwerkingen geplant. De kunstenaren gebruikten de tijd en ruimte die ze deelden om hun artistieke praktijk en onderzoeksprocessen uit te wisselen. Ook ondersteunden ze elkaar bij het ontwikkelen van methoden en ideeën voor nieuwe performances.

Choreograaf en danser Ilyas Odman (o.a. voormalig lid van theatercollectief Copycats) nam in zijn workshop de makers mee in de wereld van fermenteren en stelde de hoodvraag van deze week: Hoe zijn artistieke processen gerelateerd aan het fermentatieproces? Ook de makers gaven workshops, zo liet Benjamin Kahn de deelnemers schreeuwen om te delen wat de mens beweegt om überhaupt te schreeuwen. Cherish Menzo opende voor de deelnemers de deuren naar Chopped and screwed; een muziekstijl waarbij voornamelijk hiphopliedjes vertraagd worden afgespeeld (screw) en worden bewerkt met verschillende draaitafeltechnieken waaronder het overslaan en herhalen van beats (chop). Bekijk hieronder de aftermovie voor een impressie van de week.

Interviews

Voorafgaand aan de workshops interviewde Art Unlimited de vier makers die vanuit Productiehuis TR werden aangedragen. Deze (Engelstalige) interviews werden tijdens PerformLab één voor één gepubliceerd. Klik hieronder om ze terug te lezen.

Partners

PerformLab wordt ondersteund door Dutch Performing Arts, het internationale promotieprogramma van het Fonds Podiumkunsten, en het Nederlandse consulaat in Istanbul. Het project komt tot stand met support van Beykoz Kundura en is een samenwerking van projectpartners Kundura Stage & Productiehuis Theater Rotterdam.

                    

What's next?

Zodra Cherish Menzo, Benjamin Kahn en Khadija El Kharraz Alami terugkeeren uit Turkije, geven zij hun gezamenlijke onderzoek verder vorm bij Productiehuis Theater Rotterdam in de vorm van TRipp [space] waarbij TRipp staat voor Theater Rotterdam image, performance and production. Met dit nieuwe onderzoek- en ontwikkelplatform van Productiehuis TR krijgen makers de ruimte om met elkaar en genodigden gastkunstenaars kennis en ideeën uit te wisselen. Het drietal zal op 27 juni hun onderzoek aan publiek presenteren bij Theater Rotterdam, mits de coronamaatregelingen dit toelaten.