Pier Carthew

Samara Hersch

"Ik ben geïnteresseerd in manieren van luisteren en openbare intimiteit, vooral door nieuwe performatieve kaders te creëren die artiesten en publiek kunnen betreden."

Samara Hersch is een Australische theatermaker, regisseur en docent wiens praktijk het snijvlak van hedendaagse performance en community engagement verkent. Ze werkt vaak samen met zowel professioneel als niet-professioneel geschoolde performers.

Biografie

Samara Hersch is een kunstenaar en theaterregisseur wiens praktijk het snijvlak van hedendaagse performance en maatschappelijke betrokkenheid verkent. Haar huidige onderzoek is een verkenning van openbare daden van intimiteit, waarbij ze nieuwe artistieke kaders voorstelt waarin niet-professionele artiesten en publiek kunnen leven.

Haar recente oeuvre richt zich op intergenerationeel dialoog met een onderzoek naar conversatie als performance. Deze werken omvatten: Body of Knowledge, een werk dat tieners uitnodigt om gesprekken te voeren met volwassenen over vragen die ze hebben over het lichaam en het politieke lichaam (gepresenteerd op Kyoto Experiment, Sophiensale, Berlijn, BUDA, Kortrijk, Spielart Festival München, Residenz Schauspiel Leipzig, Liveworks Festival Sydney, PICA Perth en SICK! Festival Manchester). Sex and Death, een intieme ontmoeting onder leiding van artiesten van in de zeventig en tachtig (Adelaide Festival, Darwin Festival, Festival of Live Art, Melbourne, Modestraat, Amsterdam) en For the Time Being, een verre, intergenerationele ontmoeting gecreëerd tijdens de pandemie (Auawirleben Festival, Bern, Kammerspiele, München, Far Fabrique, Nyon, West Kowloon, Hong Kong).

Samara is momenteel artisti-in-residence bij Theater Rotterdam en maakt deel uit van het EU Network; HANDELING; Kunst Klimaattransitie. Ze voltooide haar master bij DAS Theater in Amsterdam (2019) en is gevestigd tussen Nederland en Naarm (Melbourne).

In de pers

"De voorstelling eindigt met een leeg podium waarop tientallen microfoons worden neergezet. De microfoons zijn niet aangesloten. Het is een krachtig beeld voor de ongehoorde stemmen van in detentiecentra opgesloten kinderen."

Theaterkrant over We all know what's happening

"Een op afstand ontwikkelde samenwerking die net zo natuurlijk als magisch aanvoelt."

Running Dog over Body of Knowledge

Producties

2023

2021

2020

2019