Samara Hersch

"Ik ben geïnteresseerd in manieren van luisteren en openbare intimiteit, vooral door nieuwe performatieve kaders te creëren die artiesten en publiek kunnen betreden."

Samara Hersch is een Australische theatermaker, regisseur en docent wiens praktijk het snijvlak van hedendaagse performance en community engagement verkent. Ze werkt vaak samen met zowel professioneel als niet-professioneel geschoolde performers. In 2019 voltooide ze haar masteropleiding aan het Das Theater in Amsterdam en in 2020 werd ze uitgenodigd voor Welcome To Our Guesthouse #4.

Biografie

Het werk van Samara Hersch (1983) handelt voornamelijk in het belang van de gemeenschap, waarbij ze aandacht genereert voor het verhaal van gemarginaliseerde groepen. Nadat Samara in 2010 haar master behaalde aan het Victorian College of Arts in Australië, rondde ze in 2019 haar tweede master af aan DAS Theatre van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. 

Voordat Samara naar Nederland kwam, was ze in 2015 director-in-residence in het Malthouse Theatre, ook was ze lid van het vrouwenregisseursprogramma van de Melbourne Theater Company. Ze kreegt daarnaast een artist-in-residence programma aangeboden bij City of Melbourne Arts en Participation en maakte verschillende voorstellingen.

De afgelopen jaren heeft Samara het klassieke regisseren losgelaten. Momenteel richt ze zich in haar werk op publieke handelingen, die een grote intimiteit met zich meebrengen. Dit doet ze door nieuwe performatieve kaders te bieden aan non-professionele performers en publiek. Haar laatste project Call Me Anytime You Want was als preview te zien tijdens Welcome To Our Guesthouse #4. In onderstaande video krijg je een kijkje achter de schermen van dit project.

In de pers

"De voorstelling eindigt met een leeg podium waarop tientallen microfoons worden neergezet. De microfoons zijn niet aangesloten. Het is een krachtig beeld voor de ongehoorde stemmen van in detentiecentra opgesloten kinderen."

Theaterkrant over We all know what's happening

"Een op afstand ontwikkelde samenwerking die net zo natuurlijk als magisch aanvoelt."

Running Dog over Body of Knowledge

Producties

2021

2020

2019