© Rachid Laachir

The Waves

Productiehuis Theater Rotterdam: Khadija El Kharraz Alami
za 23 apr - do 10 nov
Een helend ritueel over vrouwelijke schoonheid, kwetsbaarheid en pijn

Voor haar nieuwe voorstelling The Waves baseert Khadija El Kharraz Alami zich niet alleen op het gelijknamige boek van Virginia Woolf, maar ook op essays van onder meer Clarissa Pinkola Estes, Audre Lorde en Simon(e) van Saarloos.

The Waves wordt een ritueel, een manifest, een immersieve ervaring waarin de vrouwelijke schoonheid, kwetsbaarheid en pijn centraal staat. Samen met vier jonge actrices onderzoekt El Kharraz Alami hoe diep geïnternaliseerde ervaringen van oppressie en machtsmisbruik omgezet kunnen worden in een creatieve kracht. Vanuit een vrouwelijke energie wordt er een fysieke ruimte gecreëerd waarin we trauma’s in de ogen kijken om ze uiteindelijk te begraven en achter ons te laten. Verwacht je aan een urgente en nietsontziende theaterervaring.

Note: deze voorstelling bevat expliciete scènes met naaktheid. Inhoud van de voorstelling kan als triggerend worden ervaren.

The Waves toont de kracht in zowel het samenkomen als het individuele beleven van de eigen vrouwelijkheid zonder schaamte. In zijn sterkte durft het echter ook een overprikkelende storm te worden.” – e-tcetera

“In The Waves creëren Khadija El Kharraz Alami en haar vier co-performers een vrije ruimte waarin naar hartelust met de brontekst van Virginia Woolf kan worden geëxperimenteerd. Het gevoel van speelsheid en vrijheid werkt ontwapenend.”-Theaterkrant

Interview Nooit Meer Slapen
Khadija was te gast bij radioprogramma Nooit Meer Slapen. Luister naar het gesprek tussen Pieter van der Wielen en Khadija El Kharraz Alami.

Over Khadija El Kharraz Alami

Khadija El Kharraz Alami valt al tijdens haar studie aan Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht op met haar eerste voorstellingen. De pers is lovend over haar krachtige speelstijl en overrompelende podiumpersoonlijkheid. In 2018 wint ze met Nu ben ik Medea zowel de KBC Jongtheaterprijs als de publieksprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. De reprisetournee van deze solo wordt in 2022 hervat met speelbeurten in Nederland, België en Zweden.

In 2021 werkte Khadija aan haar nieuwe performatieve research performance Re-claiming Space. Hierbij bood Productiehuis Theater Rotterdam (TR) in juni 2021 als afsluitende residentie een maand lang onderzoeksruimte aan in de vorm van TRipp [space] met onder meer het uitwisselingsprogramma PerformLab in Istanbul. Aansluitend ondersteund Productiehuis TR Khadija bij de productie van The Waves.

Mijn werk komt voort uit liefde voor het ambacht en ik bevraag huidige theaterconventies, zowel voor als achter de schermen.

Khadija El Kharraz Alami

Team

Concept en regie Khadija El Kharraz Alami Spel Lois Brochez, Isabelle Houdtzagers, Khadija El Kharraz Alami, Musia Mwankumi, Merel Severs Dramaturgie Kopano Maroga Lichtontwerp en techniek Luc Schaltin Composer Michelle Samba Geluidsontwerp Ata Güner Scenografie en kostuum Rachid Laachir Choreografisch advies Cherish Menzo Productieleiding en regie-assistentie Lena Meijer Technische assistentie Jurgen Fonteijn Dank aan Aymará Parola, Eurudike de Beul   Productie Stichting K.E.K.A. Kunstenwerkplaats Pianofabriek Co-productie Productiehuis Theater Rotterdam, Kaaitheater, de Brakke Grond, NTGent, DE SINGEL Mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten Internationale co-productie regeling, Vlaamse Gemeenschap, Vlaamse Gemeenschapscommissie. EU Creative Europe project - Create To Connect  

The Waves is een voorbeeld van het vinden van nieuwe productiemodellen die het publiek op innovatieve manieren betrekken. The Waves creëert nieuwe openbare arena’s (fysiek, door dialoog of door participatie) voor het publiek. Vanuit deze inhoud is The Waves opgenomen in het Europese netwerk Create To Connect waar Theater Rotterdam partner van is.