TRipp [space] met Merel Smitt en Floor van Leeuwen

Hét onderzoek- en ontwikkelplatform van Productiehuis Theater Rotterdam (TR) krijgen nieuwe generatie makers gedurende een maand de ruimte om met elkaar en genodigde gastkunstenaren kennis en ideeën uit te wisselen. TRipp [space] staat voor Theater Rotterdam image, performance & production.

Click here for the English page.

Stedelijke ecologieën

De eerste week van juni 2023 gaan we van start met de 5e editie van TRipp [space]: Theater Rotterdam Image, Performance & production Space. Deze editie heeft als overkoepelend thema Urban Ecologies (Stedelijke ecologieën). De uitgenodigde kunstenaars zijn Floor van Leeuwen (zij/hen) en Merel Smitt (zij/haar). Binnen deze editie van TRipp [ space], het artist-in-residence programma van Productiehuis TR, zullen beide makers zich richten op hun project om deze zowel in Rotterdam als later in verschillende international steden uit te voeren.

Deze editie in het kort
Merel zal zich richten op de verdere ontwikkeling van haar project How To Start A Movement? en zal de huidige ecologische normen in vraag stellen, verschillende manieren verkennen om deze normen te verstoren, de relatie tussen stad en natuur ontdekken, onze verbinding met de natuur versterken. Daarnaast onderzoekt ze hoe onze persoonlijke en collectieve inspanningen kunnen bijdragen aan ecologische en sociale gedragsverandering op grotere schaal.

Floor ontwikkelt het project Swarming verder. Net als vogelzwermen die van vorm kunnen veranderen en zich kunnen aanpassen door samenwerkingen in verschillende steden. Met dit onderzoek wil Floor, doormiddel van ruimte, door identiteiten in deze ruimte, door manieren van organiseren en delen, conceptualiseren waarom we hier zijn, voorbij en door te dansen. Door te verhuizen van hun eigen geografie in Rotterdam naar de geografieën van Londen, Marrakech en Athene, terwijl ze praktijk uitwisselen met hedendaagse dj's, queer- en artivistische collectieven en werkers in de geestelijke gezondheidszorg.

De makers van deze editie

In deze editie nodigen we Merel Smitt (links) uit en Floor van Leeuwen (rechts). Hoe ziet hun proces binnen deze editie van TRipp [space] eruit? En waar zit de uitwisseling? Scroll naar beneden en lees meer:

Voor de 5e editie van TRipp [space] reist Merel Smitt naar Skopje om deel te nemen aan SummerLab #4. waar ze in aanraking komt met stedenbouwkundigen, ecologen, activisten en andere 10 kunstenaars aangesloten bij ACT (Art, Climate & Transition). Daarna keert ze terug naar Rotterdam en gaat ze samenwerken met Floor van Leeuwen voor de voorbereiding van nieuwe cycli van How To Start A Movement? In samenwerking met Humanistisch Verbond vanuit Ecohumanistisch perspectief. Floor van Leeuwen neemt deel aan de Relay Lecture in Rotterdam en zal eind juni hun Swarming-project aftrappen in samenwerking met Arts Admin in Londen tijdens What Shall We Build Here - een kunstfestival over klimaat, activisme en gemeenschap - en zal daar tot eind augustus '23 blijven werken met verschillende mensen uit de LGBTQ+- gemeenschap. Het project Swarming maakt deel uit van hun onderzoeksprogramma Fast Forward en wordt mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

#ACT #UrbanEcologies #ACTheaterRotterdam #ACTivism

Tripp [space] - met Merel Smitt en Floor van Leeuwen - maakt deel uit van ACT (Art Climate Transition), een Europees samenwerkingsproject rond ecologie, klimaatverandering en sociale transitie. In een tijdperk van klimaatcrisis, massale uitsterving en groeiende ongelijkheid, bundelen we onze krachten in een project over hoop: we verbinden brede perspectieven met specifieke, lokale mogelijkheden, die uitnodigen of eisen dat we handelen.