OFFBEAT

Wat drijft ons om te maken wat we maken? In OFFBEAT onderzoekt, bevraagt, ontsluit en ontvouwt Theater Rotterdam haar verhalen. Verhalen die wij, jij en ik maken zonder dat we het misschien door hebben. Verhalen die meer verteld mogen worden.

Magazine

OFFBEAT is een magazine waar we met artikelen, fotografie, video, illustraties en podcasts verhalen delen die verder gaan dan voorstellingen. Verhalen die zich afspelen buiten onze theaterzalen en gebouwen en die in wereldstad Rotterdam te vinden zijn. Verhalen die meer verteld mogen worden, met thema’s die je in de programmering van Theater Rotterdam terugziet.

Strijd
In een tijd waarin meerdere crises naast elkaar bestaan, is het belangrijk om je hoofd koel te houden. Choose your battles wisely! Hoe zorgen we ervoor dat we niet lijnrecht tegenover elkaar blijven staan, maar juist samen vooruit kunnen? Deze collectie van OFFBEAT gaat over verschillende vormen van strijd, over activisme en onderliggende dynamieken, over het gebruiken van je stem, over the next step.
Stroom
Na een periode van relatieve stilstand, gaat deze collectie van OFFBEAT over beweging. Over stroom. Nu de anderhalve-meter-regel vervalt en onze theaterzalen weer op volledige capaciteit draaien. Nu de samenleving opener is, maar steeds verdeelder lijkt. Welke kant ga jij op? Ga je mee met de meute of zwem je tegen de stroom in? Kom je letterlijk in beweging of maak je een innerlijke reis? Doen we het samen of opereer je alleen?
Stilte
In deze collectie van OFFBEAT staat het thema Stilte centraal. Een relatief begrip, dat direct of indirect, soms letterlijk, soms figuurlijk, maar vrijwel altijd persoonlijk wordt ervaren. Hoe uiteenlopend de verschillende betekenissen, implicaties en manifestaties van stilte kunnen zijn, wordt mooi in het voorwoord beschreven door theatermaker Davy Pieters. Zij bleef doorwerken aan nieuwe producties, maar werd geconfronteerd met dichte, lege zalen.
Manifestatie
Juist nu onze theaterzalen dicht zijn en fysieke bijeenkomsten niet mogen bestaan, vinden we het belangrijk om verhalen, gesprekken en statements te blijven delen. Om een online ruimte te bieden waarin mensen, ideeën en perspectieven samenkomen. Om de ‘verschijnselen’ om ons heen ‘waarneembaar te maken’. Noem het kleine, digitale manifestaties.
Transformatie
We zoomen in op veranderingen en gedaanteverwisselingen om ons heen. Wat brengt het ons als mens, wat kunnen wij ervan leren? Waarom willen we zo graag transformeren, groeien, onszelf onderzoeken en ontwikkelen? En in hoeverre hebben we überhaupt de touwtjes in eigen handen?
Try-out
In deze eerste collectie hebben we verhalen verzameld die gedeeld mogen worden. Met verschillende stemmen die ertoe doen en een podium verdienen.

Podcast

In OFFBEAT de podcast trekken de makers van Theater Rotterdam de stad in met hun nieuwsgierigheid als kompas. Op zoek naar inspiratie en nieuwe perspectieven op de onderwerpen waar ze zich mee bezig houden, gaan ze in gesprek met uiteenlopende Rotterdammers die ze nog niet kennen. De ontmoeting vindt steeds plaats op een locatie die van betekenis is voor de gast. Luister mee met de rauwe en ongefilterde gesprekken, alsof je er zelf bij bent.

Edson Sabajo & Dalton Jansen
Wat is een ‘community’ en hoe bouw je zoiets op? Dansmaker Dalton Jansen, verbonden aan Productiehuis Theater Rotterdam, gaat hierover in gesprek met Edson Sabajo, oprichter en eigenaar van streetwearmerk Patta.
Jeangu Macrooy & ARIAH LESTER
Het optreden van Jeangu Macrooy tijdens het Eurovisie Songfesival maakte grote indruk op ARIAH LESTER, maker en performer bij Productiehuis Theater Rotterdam. Daarom wilde LESTER voor deze aflevering van OFFBEAT graag Marcrooy ontmoeten. Het volgen van je dromen en daarbij trouw blijven aan je eigen intuïtie is de rode draad in hun gesprek.
Mathieu Wijdeven & Naomi van Hout
Ooit overwoog Naomi van Hout om naar de kunstacademie te gaan, maar ze werd plastisch chirurg. Theatermaker Mathieu Wijdeven is geïntrigeerd door dit beroep en vraagt zich af of het de kijk op schoonheid beïnvloedt. Hij ontmoet Naomi in deze aflevering van OFFBEAT Tijdens een wandeling door de beeldentuin van Atelier van Lieshout.
Davy Pieters & Nora Feliz
De ontmoeting tussen Davy Pieters en Nora Feliz leidt tot een gesprek zonder smalltalk. Ze duiken direct de diepte in om hun gedachten uit te wisselen over klimaatrouw: het verdriet dat je kan voelen om de gevolgen van het veranderende klimaat.
Erik Whien & Ameline Ansu
Wat gebeurt er, als je groot verdriet niet uit de weg gaat, maar juist omarmt? In deze aflevering van OFFBEAT voeren theatermaker Erik Whien en schrijver & socioloog Ameline Ansu een open gesprek over rouw. Ze verloren allebei relatief jong en in een korte tijd hun ouders. Voor Ameline was dat de aanleiding om een boek over rouwverwerking te schrijven. Erik maakte de voorstelling Verdriet is het ding met veren.
Alida Dors & Shirin Mirachor
Alida wil Rotterdam opnieuw ontdekken en koos Shirin vanwege haar ervaringen als female leader in de creatieve sector. Wat volgde was een gesprek over leiderschap, het omarmen van de complexiteit van vrouwelijkheid, culturele identiteit en activisme en het creëren van een plek waar mensen zich thuis voelen.
Ann Van den Broek & Hugo Borst
In deze aflevering ontmoeten theatermaker Ann Van den Broek en schrijver Hugo Borst elkaar en gaan in gesprek over geheugenverlies.
Kick-off
Drie toekomstbouwers spraken hun dromen uit voor Rotterdam en gingen hierover in gesprek met Alida Dors, theatermaker en socioloog, en natuurlijk met elkaar. De sprekers waren stadsdichter van Rotterdam Dean Bowen, voorzitter van Young 010 Chaimae Fadis en directeur van SKAR en initiatiefnemer van De Wasserij Olof van der Wal.