Zarah Bracht

Ruimte maken voor ideeën

Tijdens haar Still-in-motion week onderzocht regisseur Zarah Bracht hoe ze een idee langer kan laten rijpen voordat ze er woorden aan geeft. Ze richtte haar kamer tijdelijk in als atelier en verdiepte zich in beeld en kleur. Elkedag tekende en schilderde ze beelden uit haar dromen, en werkte zo aan een wilde-ideeën-catalogus. Zo hoopte Zarah te ontdekken hoe ze haar ideeën voor voorstellingen ook in beelden, sferen en kleuren kan vangen en daarmee haar makersschap kan verrijken. We gingen voorafgaand aan de onderzoeksweek kort met de regisseur in gesprek. Onder het interview deelt ze meer over haar week.

In gesprek

De afgelopen maanden werkten we samen aan je voorstelling Being wrong and how to admit it. Welke aanvliegroute heb je naar deze voorstelling genomen?
Aan de repetities en maakfase van Being wrong ging een lang proces van schrijven vooraf. Ik heb mezelf maandenlang teruggetrokken om de tekst te schrijven, en heb hier alleen met mijn begeleider over gesproken. Het was een bevrijdende ervaring om op die manier zoveel ruimte te maken voor mijn eigen ideeën. In andere processen rijpt het idee meestal door middel van de samenwerkingen die ik aanga met ontwerpers, dramaturgen en spelers. Maar nu gaf ik mezelf dus ruimte om alleen te ‘vliegen’. 

Tijdens de Still-in-motion week ga je wederom alleen aan het werk. Wat ga je onderzoeken?
Geïnspireerd door de methode van creatief schrijven bij Being wrong, wil ik nog verder zoeken naar manieren om langer stil te staan bij het ontvangen van mijn eigen ideeën. Tijdens de Still-in-motion week wil ik onderzoeken hoe ik een idee langer kan laten rijpen voordat ik er woorden aan geef. Daarom richt ik mijn kamer tijdelijk in als atelier en ga ik een week lang focussen op beeld en kleur. Ieder dag of nacht ga ik tekenen en schilderen en werk ik aan een wilde-ideeën-catalogus voor voorstellingen. 

Wat een heerlijk vooruitzicht! Wat hoop je dat deze week oplevert?
Ik ben heel beeldend ingesteld en daar zou ik graag in mijn eigen praktijk meer mee willen doen. Ik hoop dat ik ontdek hoe ik mijn ideeën ook in beelden, sferen en kleuren kan vangen en daarmee het gesprek dat ik vervolgens met bijvoorbeeld acteurs ga voeren verder kan verrijken. Woorden nemen nu voor mij vaak te veel ruimte in tijdens creatieve processen.

Associëren op een beeldenreeks

Zarah maakte in haar Still-in-motion week elke dag tekeningen en schilderijen van ideeën die zich aan haar opdrongen of beelden die ze in haar dromen zag. Na een week had ze verschillende thema's uit haar onderbewuste opgehaald die haar toekomstige projecten kunnen inspireren. Maar wat gebeurt er als ze deze beeldenreeks weer deelt met anderen?

Tijdens haar eindpresentatie in Zoom liet Zarah de reeks in geregisseerde volgorde aan het publiek zien. Ze vroeg aan de kijkers om hun associaties te documenteren op papier: met tekeningen, woorden of kleuren en pennen, stiften of potloden. Hieronder zie je enkele voorbeelden van de beelden en woorden die bij het publiek opkwamen tijdens het bekijken van de reeks.

Deel jouw associaties

Zarah zou ook graag jouw associaties bij de beeldenreeks willen ontvangen. Lijkt het je leuk om deze met haar te delen? Bekijk dan onderstaande video aan de hand van de volgende instructies:

  • Zorg dat je aan een opgeruimde, grote tafel zit. Idealiter is er voldoende ruimte tussen jou en je computer/telefoon.
  • Pak je favoriete pen of fineliner. Het soort 'joy sparking' schrijfgerei dat het tekenen van een simpele lijn al bevredigend maakt. Hou je van kleuren? Kies dan voor je favoriete potloden of stiften.
  • Leg een stapeltje papier klaar.
  • Bekijk de video in full screen en documenteer je assosiaties op papier, bij voorkeur in beelden maar woorden mogen ook.
  • Maak een foto van je associaties en stuur deze door naar productiehuis@theaterrotterdam.nl

Terugblik op onderzoeksweek

Zarah Bracht: "Ik ben deze week gestart met het onwikkelen van een nieuwe methode voor mijn werkprocessen. Een belangrijk onderdeel daarvan is een routine te scheppen die werkt. Elke ochtend tekenen blijkt heel productief te zijn voor mij. Ik startte de dag met een beeld uit mijn onderbewuste en stond voor mijn gevoel ook de rest van de dag veel meer open voor ideeën. Een andere tool kwam voort uit een spel dat ik gedurende de week speelde met mijn artistieke team. Elke dag stuurde ik hun een beeld toe, en ik vroeg ze om te reageren met een beeld of een kleine tekst. Zonder commentaar gingen we op deze manier op een afstand met elkaar associëren. Ik heb zin om deze tool verder te ontwikkelen en in een volgend werkproces in te zetten in de conceptontwikkelingsfase van een voorstelling."

What's next?

In oktober en november wordt de tournee van Being wrong and how to admit it hervat. Deze nieuwe voorstelling van Zarah Bracht was afgelopen seizoen slechts vijf keer te zien. We kijken uit naar deze Productiehuis TR tournee langs Den Haag, Haarlem, Utrecht, Roterdam en Amsterdam. Binnenkort verschijnen op onze website alle nieuwe tourneedata. Na haar tournee zal Zarah in februari 2021 een maand lang onze studio induiken om vooronderzoek te doen voor haar nieuwe voorstelling die uitkomt in seizoen 2021-2022.