© Bart Grietens

Being wrong and how to admit it

Productiehuis Theater Rotterdam: Zarah Bracht
di 10 jan - za 4 feb
Beeldend muziektheater over de onmacht om spijt te bekennen

“THIS IS ALL WRONG”
– Greta Thunberg

Het spijt me. I regret. Ich bedauere. Je suis profondément désolé. Zo zelden en moeilijk rollen die woorden uit de monden van politici en bedrijfsleiders. Hunkerend naar een écht excuus - eentje waarbij zowel de politicus als het hele land een traantje of twee moet laten - onderzoekt Zarah Bracht in Being wrong and how to admit it het fenomeen ‘fouten bekennen’. Geïnspireerd door Yanis Varoufakis’ politieke memoires Adults in the room en de daarin beschreven onmacht van Europese toppolitici om fouten toe te geven, creëert ze een politieke figuur, gespeeld door Kirsten Mulder, die zich in kronkels en bochten wringt om een verontschuldiging uit haar lijf te wurgen voor gemaakte fouten en geleden leed. Mea Culpa.

Via een serie scenische beelden wordt de toeschouwer de beklemmende binnenwereld van deze politica ingeloodst. Begeleid, en soms ook tegengewerkt, door de sound en ritmes van twee drummers live op scène, vecht ze in die wereld met haar eigen demonen: systeemdenken, machtsfantasieën, ontmenselijkende abstracties, de ondankbaarheid van de burger en verdedigingsreflexen. Kan ze onder de formuleringen en maskers, nodig voor het politieke spel, ergens nog de oprechtheid terugvinden om ‘sorry’ te zeggen?

Zarah Bracht verhoudt zich tot hedendaagse politieke en sociale thema’s, maar blijft ver van een journalistieke of documentaire benadering. In plaats daarvan onderzoekt ze de sentimenten en driften die onder de oppervlakte van maatschappelijke debatten sluimeren. In een compositie van beelden, muziek, beweging en tekst creëert ze een intrigerende en soms surreële wereld waarin ‘de boodschap’ eerder gevoeld dan begrepen kan worden. 

Theatermaker Zarah Bracht

Sinds 2018-2019 is Zarah als vaste maker verbonden aan Productiehuis Theater Rotterdam waar ze Wholesale Destruction, Children of Happyland en Being wrong and how to admit it maakte. Voor de laatste ontving ze in 2021 ook een BNG Bank Theaterprijs nominatie. Zarah verhoudt zich tot hedendaagse politieke en sociale thema’s, maar blijft ver van een journalistieke of documentaire benadering. In plaats daarvan onderzoekt ze de sentimenten en driften die onder de oppervlakte van maatschappelijke debatten sluimeren. In een compositie van beelden, muziek, beweging en tekst creëert ze een intrigerende en soms surreële werelden waarin ‘de boodschap’ eerder gevoeld dan begrepen kan worden. In april 2023 gaat haar eerste voorstelling in Duitsland in première bij Theaterhaus Jena. Daarnaast presenteert Zarah eind oktober 2023 tijdens het Feeling Curious festival van Theater Rotterdam haar nieuwe productie I’d rather die.

Team

Tekst en regie: Zarah Bracht
Spel: Kirsten Mulder
Muziek: Ata Güner (compositie en drums) en Annemarie van den Born (drums)
Scenografie:
Rosemarie Allaert
Kostuum: Erik Bosman en Karin van der Leeuw, Kostuumatelier Theater Rotterdam
Lichtontwerp & lichtobjecten: Hendrik Walther
Dank aan: Nina de Jong