© Nick Helderman

Mathieu Wijdeven

Mathieu Wijdeze over zijn versie van Het waarom beantwoord, een theaterstuk van zijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk: 

'Je weet ergens wel dat de koloniale geschiedenis door de machthebbers is geschreven, maar het is pijnlijk om te merken hoe veel ik nog niet wist, en hoezeer die incomplete geschiedenis onze blik op het heden bepaalt.' 

Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991) studeerde in 2014 af als theatraal performer aan de Toneelacademie Maastricht. Zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. In 2021 gaat zijn voorstelling Het waarom beantwoord in première.

Biografie

De afgelopen jaren werkte Mathieu aan M1 t/m M4. In deze reeks performances onderzocht hij de relatie tussen mens en constructie. M3 was te zien tijdens het Timewindow Festival; een festival dat hij samen met een groep nieuwe Rotterdamse theatermakers opzette in een leegstaand kantoorgebouw.

Naast zijn eigen werk vormt Mathieu ook met Nick Bos beeldend theatercollectief Firma DRAAK en speelde hij onder andere bij performance collectief URLAND, regisseur Davy Pieters en Tryater. De afstudeervoorstelling NXT LVL van Firma DRAAK werd op het Amsterdam ITS Festival geselecteerd Het Debuut (2014) van Via Rudophi.

In seizoen 2021-2022 gaat Mathieu zijn solo Het waarom beantwoord in première. Na uitgebreid onderzoek naar het leven van zijn betovergrootvader, die een dichter en veelzijdig kunstenaar bleek te zijn, brengt Mathieu een ode aan zijn voorvader. G.G.T. Rustwijk (1862 - 1914) leefde in Suriname in de periode net na de afschaffing van de slavernij en hoe meer Mathieu over hem te weten kwam, hoe meer hij zich met hem verbonden voelde. Wanneer Mathieu op Rustwijks theaterstuk Het waarom beantwoord stuitte, besloot hij de maatschappelijk kritische onemanshow opnieuw op de planken te brengen.

In de pers

"Japanse meisjes heeft een overdonderende vormgeving, die het best te omschrijven is als houtje-touwtje/hightech. Een geknutselde kartonnen wereld vol luikjes, transformaties en videoprojectie."

Theaterkrant over de vormgeving van Mathieu Wijdeven


"Geen van mijn familieleden bleek gebonden te zijn aan één kunstdiscipline, ze bewogen zich allen langs verschillende disciplines en kwamen om in de ambitieuze projecten. Net als mijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk."

Mathieu Wijdeven over zijn onderzoek voor Het waarom beantwoord


"Ik kwam erachter dat de speech van Rustwijk tot de dag van vandaag relevant is. En dat elke Nederlander er wat aan zou kunnen hebben om de tekst te lezen."

Mathieu Wijdeven en Miguel Heilbron in De Correspondent

Producties

2021

2020

 

2013 - 2017