© Zahra Reijs

Mathieu Wijdeven

Mathieu Wijdeven  over zijn versie van Het waarom beantwoord, een theaterstuk van zijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk: 

'Je weet ergens wel dat de koloniale geschiedenis door de machthebbers is geschreven, maar het is pijnlijk om te merken hoe veel ik nog niet wist, en hoezeer die incomplete geschiedenis onze blik op het heden bepaalt.' 

Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991) zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. In 2021 ging zijn voorstelling Het waarom beantwoord in première.

Biografie

Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991), zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische  relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. De afgelopen jaren werkte Mathieu aan verschillende sculpturen. In een reeks performances met deze sculpturen onderzocht hij de relatie tussen mens en constructie. 

Als creatieve duizendpoot schreef hij o.a. voor de Correspondent en deed hij de scenografie voor boekenprogramma, In een boek kan het wél, van de VPRO. Daarnaast maakte zijn werk deel uit van tentoonstelling Surinaamse School in het Stedelijk Museum. Ook maakte hij producties bij Feikes Huis met zijn collectief Firma Draak.

In seizoen 2021-2022 ging Mathieu zijn solovoorstelling Het waarom beantwoord in première. Na uitgebreid onderzoek naar het leven van zijn betovergrootvader, die een dichter en veelzijdig kunstenaar bleek te zijn, brengt Mathieu een ode aan zijn voorvader. G.G.T. Rustwijk (1862 - 1914) die leefde in Suriname in de periode net na de afschaffing van de  slavernij. Hoe meer Mathieu over hem te weten kwam, hoe meer hij zich met hem verbonden voelde. Toen Mathieu op Rustwijks theaterstuk Het waarom beantwoord stuitte, besloot hij de maatschappijkritische onemanshow opnieuw op de planken te brengen. 

Het waarom beantwoord werd geselecteerd voor Het Theaterfestival (2022), genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs(2022) en won de Toneelschrijfprijs (2022).

‘Wijdeven, gevoed door het toneelstuk van zijn betovergrootvader, ontpopt zich als activist en zo ontstijgt de voorstelling het persoonlijke verhaal en wordt de vertelling universeel en zeer actueel. Zo weet Wijdeven op zachte, maar indringende wijze de gespannen koloniale relatie tussen Nederland en Suriname invoelbaar te maken.’  - Juryrapport Toneelschrijfprijs

Volgend seizoen maakt Mathieu zijn nieuwe voorstelling Saboteurs i.s.m. Productiehuis Theater Rotterdam. Een magische zoektocht naar manieren om te ontsnappen aan de verhalen die ons zijn aangeleerd en grip te krijgen op de werkelijkheid. 

Daarnaast maakt hij een podcast bij de VPRO met het programma OVT wat te beluisteren zal zijn op NPO Radio 1. En doet hij de scenografie voor een grote zaal productie bij Orkater van Geert Lageveen. 

In de pers

‘Wijdeven, gevoed door het toneelstuk van zijn betovergrootvader, ontpopt zich als activist en zo ontstijgt de voorstelling het persoonlijke verhaal en wordt de vertelling universeel en zeer actueel. Zo weet Wijdeven op zachte, maar indringende wijze de gespannen koloniale relatie tussen Nederland en Suriname invoelbaar te maken.’ 

Juryrapport BNG Bank Theaterprijs


"Geen van mijn familieleden bleek gebonden te zijn aan één kunstdiscipline, ze bewogen zich allen langs verschillende disciplines en kwamen om in de ambitieuze projecten. Net als mijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk."

Mathieu Wijdeven over zijn onderzoek voor Het waarom beantwoord


"Ik kwam erachter dat de speech van Rustwijk tot de dag van vandaag relevant is. En dat elke Nederlander er wat aan zou kunnen hebben om de tekst te lezen."

Mathieu Wijdeven en Miguel Heilbron in De Correspondent

Producties

2023/2024

2021

2020

 

2013 - 2017