Derk Stenvers

TR vanuit huis: Het waarom beantwoord documentaire

Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader citeert, beslist Mathieu Wijdeven uit te spitten wat hij over deze voorvader te weten kan komen. Terwijl hij doorverwezen wordt van het éne nooit eerder ontmoette familielid naar het andere, stapelen de vragen zich op. G.G.T. (George Gerardus Theodorus) lijkt in steeds diepere mysteriën gehuld. 

Maar dan krijgt hij van een oudtante Het waarom beantwoord in handen. Een door G.G.T. Rustwijk geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow in het Thalia Theater te Paramaribo. Beoogd publiek was een Welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerden, zou aanklagen. Wanneer hij zijn nicht en theatermaker Nina de la Parra het begin van het stuk voordraagt, beseffen ze meteen dat ze Rustwijk moeten huldigen met een eigen onemanshow.

Het waarom beantwoord is de eerste voorstelling die Mathieu Wijdeven onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam gaat maken . Zijn vooronderzoek bestond naast een stamboomonderzoek ook uit een straatonderzoek. Mathieu maakte een sculptuur in de vorm van een hoofd, gebaseerd op een portret van G.G.T. Rustwijk, en trok hiermee door Rotterdamse wijken. Als een stil protest, om te voorkomen dat zijn betovergrootvader in de vergetelheid raakt. Hij sprak met voorbijgangers over Rustwijk, zijn gedichten en zijn onemanshow en vroeg mensen onder andere wat zíj weten van hun familiestamboom. De straatinterviews zijn te zien in de video-installatie Het waarom beantwoord én in deze video.

Bouw & constructiehulp: Peter Leeuwenburgh
Camera & hulpmontage : Derk Stenvers
Sounddesign: David Schwarz
Coaching brief: Melih Gençboyaci
Ondertiteling: Davids Danoss & Savic Scharp
Productie: Nynke Joustra
Met dank aan: Aafje Rustwijk en alle geinterviewde mensen