foto Bas Meeuws en Marco Borggreve

J.S. Bach – De apocalyps

OPERA2DAY / NEDERLANDSE BACHVERENIGING
zo 25 feb 20:00
De opera die Bach nooit schreef
  • 25 feb
    20:00
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Toen de Matthäuspassion voor het eerst werd uitgevoerd, was de kritiek: veel te dramatisch. Dat is geen religieus werk meer, dat lijkt wel een opera. Ook Opera2day vindt dat er in Bach een operacomponist verborgen is gebleven en ging met de Nederlandse Bachvereniging de uitdaging aan om de opera te maken die Bach nooit schreef.

J.S. Bach – De apocalyps werd ‘a brilliant new opera’ volgens een Engelse krant. De voorstelling werd zelfs uitgenodigd voor het gerenommeerde Bachfest Leipzig. Het verhaal is dat van Jan van Leyden, die een heilstaat stichtte die uitmondde in een dictatuur. Een relaas van radicalisering op Bachs meest emotionele muziek.

Team

idee en muzikaal advies Shunske Sato muziek Johann Sebastian Bach, Panos Iliopoulos libretto Thomas Höft scenario en regie Serge van Veggel muzikale leiding Hernán Schvartzman scenografie Herbert Janse met Florian Sievers (Jan van Leyden), Matthias Friedrich, Georgia Burashko, Mattijs van der Woerd, Lauren Armishaw zangers en instrumentalisten van de Nederlandse Bachvereniging