foto Bas Meeuws en Marco Borggreve

J.S. Bach – De apocalyps

OPERA2DAY / Nederlandse Bachvereniging
zo 25 feb 20:00 - 22:30
De opera die Bach nooit schreef
  • 25 feb
    20:00 - 22:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Kijkend naar zijn dramatische en emotionele passies en cantates, kun je je voorstellen dat Bach ook een fantastische operacomponist zou zijn geweest. Dat was er ook bijna van gekomen. Uitgedaagd door die gedachte creëerden OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging ‘de opera die Bach nooit schreef’. Met succes. “OPERA2DAY, once again, has contrived a brilliant new opera” schreef Arts Talk Magazine. “Een volbloed opera” (NRC) die “volledig past in de traditie van OPERA2DAY” (de Volkskrant). 82% van het publiek gaf vijf sterren en de voorstelling werd uitgenodigd voor het gerenommeerde internationale Bachfest Leipzig.

JAN VAN LEYDEN
De opera vertelt het waargebeurde verhaal van Jan van Leyden. Deze acteur, kroegbaas en kleermaker werd in de zestiende eeuw leider van een beweging die verkondigde dat de wereld ten onder zou gaan. Een heilstaat werd opgericht. Die radicaliseerde en werd tot dictatuur. We volgen Jan van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel. We beleven daarmee van binnenuit hoe de tijdloze mechanismen van populisme, polarisatie en radicalisering hun werk doen.

MEESLEPEND EN GROOTS
Met indringende, overrompelende en emotionele muziek van Bach komt het verhaal tot leven. Scenarist en regisseur Serge van Veggel maakte het werk met librettist Thomas Höft en barokspecialist én modern componist Panos Iliopoulos tot een ware doorgecomponeerde opera. Dankzij een meeslepende en grootse enscenering, een voortreffelijke cast en het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Hernán Schvartzman, zal Bach zal te horen én te zien zijn als nooit tevoren.

Duits gezongen en gespeeld, met boventiteling in het Nederlands en Engels. 

PODCAST
Bij de opera is een vierdelige podcastserie verschenen waarin journalist en podcastmaker Max Boogaard op zoek gaat naar het verhaal van Jan van Leiden en dieper ingaat op radicalisering toen en nu. Te beluisteren via je favoriete podcast-app

Team

idee en muzikaal advies Shunske Sato muziek Johann Sebastian Bach, Panos Iliopoulos libretto Thomas Höft scenario en regie Serge van Veggel muzikale leiding Hernán Schvartzman scenografie Herbert Janse met Florian Sievers (Jan van Leyden), Matthias Friedrich, Georgia Burashko, Mattijs van der Woerd, Lauren Armishaw zangers en instrumentalisten van de Nederlandse Bachvereniging