foto Gilles Njaheut

Great Apes of the West Coast

PRINCESS ISATU HASSAN BANGURA / NTGENT (
za 17 feb 20:15 - 21:20
West-Afrikaanse op zoek naar glorieuze en pijnlijke wortels
  • 17 feb
    20:15 - 21:20
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Princess Isatu Hassan Bangura (25) studeerde af als performancekunstenares aan de Toneelacademie Maastricht. In het seizoen 2021-2022 maakte ze haar debuut op het grote podium van NTGent in de cast van Grief and beauty van artistiek leider Milo Rau.

Nu voelt ze zich klaar om haar meest persoonlijke verhaal te delen, in een poging zich een mogelijke toekomst voor te stellen. Daarvoor moet ze in haar West-Afrikaanse cultuur duiken, op zoek naar de wortels van haar voorouders. 

Great apes of the west coast is een visuele, muzikale en lyrische solovoorstelling die een verhaal vertelt van herbeginnen, herontdekken en herinneren. In het theater wil Bangura het licht van de West-Afrikaanse cultuur laten herleven en vieren, in een taal die West-Afrikaanse en West-Europese kunstvormen combineert. Ze herovert het verhaal van de great apes en doet elke negatieve connotatie met het dierenrijk teniet. “In Afrika wist ik wat de kleur van mijn huid was, maar nooit wist ik wat het betekende, tot ik naar Nederland kwam. Great apes of the west coast is het verhaal dat ik altijd vermeden heb om te vertellen. Maar de laatste tijd besef ik dat het onvermijdelijk is.”

concept, tekst, regie en spel Princess Isatu Hassan Bangura vertaling Pelumi Adejumo, Esha Guy Hadjadj muziek Edis Pajazetovic