foto: Maurice van der Meijs

Power | 14+

LLOYD’S COMPANY
do 7 mrt en vr 8 mrt
Double bill met mannelijke en vrouwelijke Nederlandse breakdancetoppers

Lloyd Marengo, Maikel Walker en Bosila Banya aka B-Boy Junior zijn drie sleutelfiguren uit de breakdance. Ze zijn niet meer de jongsten, maar hebben nog steeds genoeg te melden; still going strong, op hun eigenzinnige manier, weg van de gebaande paden.

Power I 

Ook in Power geven ze beweging en dans nieuwe impulsen. Ze kijken naar hun Afrikaanse wortels en de invloed die die hebben op hun dans, choreografie en dagelijks leven. Ze blikken terug op hun carrière, hun gedeelde achtergrond, de verschillen, de overeenkomsten en de ontwikkeling van straat naar gevestigde namen in de dans en het theater. 

In de combinatie van dans, spel en muziek van dansers Maikel Walker, Junior en een choreografie van Lloyd Marengo delen de boys hun tegenslagen, successen en visie op hiphop. Zowel Junior als Maikel zijn een grote inspiratie voor veel dansers wereldwijd: Junior is een van de meest iconische karakters in de breaking scene, bekend om zijn kracht en handstandacrobatiek. Maikel is een planche master; er zijn zelfs moves naar hem vernoemd. 

Power II • Letters from my grandmother

Met twee krachtige danseressen schetst choreografe Sheree Lenting verschillende generaties vrouwen. De performers vertellen verhalen uit het verleden, het heden en de toekomst. Met de kracht, de wijsheid en liefde van hun voormoeders als erfenis kijken zij vol vertrouwen vooruit.

Maikel Walker 

Maikel Walker (1969) is sinds 1984 actief in de breaking scene. Hij danste in shows, televisieprogramma’s en theaterproducties. In 2002 won Maikel de powerbattles bij het International Breaking Event (IBE). Dat is nog steeds geen andere Nederlander gelukt. Hij werkte onder meer samen met de Londense hiphopregisseur Jonzi D, hij was te zien tijdens de Olympische Spelen in Athene en maakte onder de vlag van het Rotterdamse Maas theater een duet met Gihan Koster voor het Holland Dance Festival en Oerol. Walkers dansstijl inspireert breakdansers wereldwijd. Met Lloyd Marengo werkte hij eerder samen aan een voorstelling voor de Dansweek van Theater Rotterdam.

Junior Bosila Banya 

B-boy Junior (1981) wordt gezien als een van de beste breakdancers ter wereld. Hij was al op jonge leeftijd bezig met dans en beweging; pas later ontdekte hij dat wat hij deed breakdance heette. Juniors talent werd al snel gezien: hij werd opgepikt door verschillende internationale dance crews, zoals de Wanted Posse, de Red Bull BC One All Stars en het Berlijnse Flying Steps. Junior hoort tot de meest bekeken breakdancers op de planeet; zijn online video’s kregen tientallen miljoenen views. 

Lloyd Marengo 

Lloyd Marengo (1973) groeide op in het rauwe Rotterdam van de jaren tachtig en leerde dans op straat. Zijn hangout in Rotterdam-West werd het episch centrum van hiphop in de stad. Hij maakte furore met 010 B-boys die wereldwijd successen boekten. Marengo is een van de oprichters van het Hiphophuis. Hij werkte onder meer met Scapino en Conny Janssen Danst; zijn werk was te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen en in Theater Carré. Met zijn Lloydscompany slaat hij een brug tussen de straat en het theater. 

Sheree Lenting 

Sheree Lenting is een Rotterdamse danskunstenaar, programmamaker en docent met Surinaamse wortels; een verhalenverteller die beweging en film graag combineert. Ze put uit haar ervaringen als zwarte vrouw om kunst te creëren die iets zegt over onze tijd. 

Lenting heeft een bachelor in Dance & Education van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze reisde door de Afrikaanse diaspora gereisd om haar praktijk in hiphop en Afrikaanse dans aan te scherpen. Ze kreeg verschillende beurzen, waaronder die van de Nieuwe Makers Regeling van Fonds Podiumkunsten voor haar onderzoek The R|Evolution of black dance and what came before hiphop. Met haar subsidie maakte ze haar eerste korte film She – the black female body, die in 2022 werd vertoond op het International Film Festival Rotterdam en een nominatie kreeg voor beste korte film op Da Bounce Urban Film Festival. Met haar kunst wil ze de wereld optillen, inspireren en transformeren.

Team

choreografie Lloyd Marengo en Sheree Lenting met Maikel Walker, B-Boy Junior en anderen