foto: Gordon Meuleman

PEREC

DE POEZIEBOYS
za 16 mrt 20:15
Een hommage aan de speelse Parijse taaltovenaar
  • 16 mrt
    20:15
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal

Perec is een ode aan het werk en leven van de Parijse taaltovenaar, kattenliefhebber, hobbyastronoom, professor in de parafysica en archivaris Georges Perec. 

De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en pleiten voor uitverkochte, dampende zalen voor de dichtkunst. In hun nieuwste voorstellingen nodigen ze u uit in een wereld vol regels, puzzels, spelletjes en valluiken. 

Perec (1936 – 1982) was geen gewone schrijver. Hij had veel moeite met schrijven – het witte van het lege blad maakte hem bang. Daarom bedacht hij samen met andere schrijvers van het schrijverscollectief Oulipo verschillende taalspelletjes, semiwetenschappelijke formules en opdrachten. Zo schreef hij een boek waarin de letter ‘e’ geen enkele keer voorkwam en een boek waarin de letter ‘e’ juist de enige klinker was. Hij gaf zichzelf de opdracht een heel weekend lang op een plein in Parijs alles op te schrijven wat hij zag en in het boek De duistere winkel hield hij jarenlang zijn dromen bij. De Poezieboys onderzoeken alle taalvormen die Perec bedacht heeft en bedenken er zelf nog een paar bij. 

“Wat een schitterende uitvinding is de mens! Hij kan in zijn handen blazen als hij die wil warmen en op zijn soep als die te warm is.” (Georges Perec)

Team

van en met Jos Nargy en Joep Hendrikx