foto: Herman Helle

De Grote Oorlog

HOTEL MODERN / ARTHUR SAUER
wo 8 mei en do 9 mei
De gruwelen van de oorlog op maquetteformaat

1914-1918

De Eerste Wereldoorlog kost elke dag duizenden levens, maar er zit geen beweging in het front. Vanuit de loopgraven schrijven miljoenen soldaten brieven naar hun dierbaren. Miljoenen sterven in het vuur en de modder, miljoenen komen thuis met opgekropte verhalen. Zoals na elke oorlog. 

In De Grote Oorlog maakt Hotel Modern de ervaringen van de soldaten voelbaar. Op de speelvloer staat een filmset op miniatuurformaat: het landschap van het westelijk front wordt nagebouwd met potgrond, peterselie en roestige spijkers. Met poppen, special effects en een live uitgevoerde soundtrack wordt de loopgravenstrijd wonderlijk voelbaar gemaakt.

De Grote Oorlog kreeg vele prijzen en speelde onder meer in Londen, Parijs, Rome, Hong Kong, Moskou, Adelaide en Los Angeles. 

Uit de pers

“Brieven en dagboekfragmenten komen tot leven bij deze theaterervaring, die schrijnend, krachtig en tegelijkertijd zo eenvoudig is, dat je er tranen van in je ogen krijgt.” (Daily Post)

“Het publiek grinnikt om hun morbide inventiviteit in het oproepen van gruweltaferelen. En is tegelijkertijd diep onder de indruk van het ‘realisme’ waarmee speelgoedsoldaatjes hier veranderen in rottend kanonnenvlees.” (Vrij Nederland)

“Het is net echt. Het is de enige juiste stijl om het onvoorstelbare draaglijk te maken. Deze voorstelling, die stil maakt, doet een ongekend beroep op de verbeelding.” (NRC Handelsblad)

Team

makers en spelers Herman Helle, Pauline Kalker en Arlène Hoornweg geluidsconcept en live soundtrack Arthur Sauer