Nom.Nos

GIL GOMES LEAL (NL) / AMENTI THEATRE COMPANY / ULRIKE QUADE COMPANY
vr 27 okt en za 28 okt
Dans- en poppentheater geïnspireerd op West-Afrikaanse mythen en rituelen

‘Reclaim de kracht van de voorouders’, is de boodschap van Nom.Nos. De intrigerende voorstelling vermengt dansers, poppen, mythes en rituelen rond leven en dood, heden en verleden, in een nieuwe kijk op ons koloniale verleden.

In Nom.Nos, wat ‘noem ons’ betekent, gaan de performers op zoek naar hun echte naam. In het koloniale verleden kregen tot slaaf gemaakten in de regel de achternaam van degene die hen tot slaaf had gemaakt. De naam van performer Gil Gomes Leal is daar een voorbeeld van. De naam is Portugees, terwijl zijn wortels in Kaapverdië liggen en zijn voorouders vanuit Senegal en Mali werden verscheept.

Gebruikmakend van de scheppingsmythe van de Malinese Dogon-stam probeert Nom.Nos in contact met de voorouders te treden. Waar liggen de roots, welke geschiedenissen van vóór de kolonisatie moeten er worden verteld? Welke rijkdom in cultuur, tradities en rituelen is er te vinden in de landen van herkomst?


Het poppenspel brengt een rijke verbeelding teweeg. Zo worden de ‘Nommo’ leven ingeblazen, wezens die een belangrijke rol spelen in de mythes rond het ontstaan van de Dogon-stam. Door dergelijke West-Afrikaanse mythen te verbinden aan ons hedendaagse bestaan, reclaimen de performers in Nom.Nos de kracht van hun voorouders.

De voorstelling schijnt licht op het Nederlandse en het wereldwijde koloniale verleden; welke invloed heeft deze geschiedenis op hoe we tegenwoordig met elkaar en de wereld omgaan? Maar Nom.Nos laat óók zien dat er een universele lijn te trekken is naar hoe we als mensheid kijken naar concepten als leven en dood, verleden, heden en toekomst.

Team

geproduceerd door Amenti Theatre Company richting Gil Gomes Leal choreografie Gil Gomes Leal in collaboration with dancers dansers Gil Gomes Leal, Mark Sheats, Angel Gonzalez, Joao M Balde Arias acteur / text Romano Haynes creatieve producent Elia Vitadamo muziek Dizzi Geetha, Asi Yehuda assistent choreografie Matilde Tommasini productie manager Elia Vitadamo poppen Ulrike Quade Company kostuums Manusama Nuance licht ontwerp Mike den Ottolander scenografie Alexandra van den Akker technisch producent Titus Duitshof dramaturg Jahmani Blackman technicus Menno Drost coachen van poppenspel Ulrike Quade powered by Motel Mozaique en Ulrike Quade Company mogelijk gemaakt door Motel Mozaique