160510 Opera Misha_Pierre Bokma - Koeien, beeld Han Bennink_2015-2016.jpg

Koeien

Misha Mengelberg
di 10 mei 20:15 - 21:30
  • 10 mei
    20:15 - 21:30
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Grote zaal

Opera van Misha Mengelberg met Pierre Bokma en Olga Zuiderhoek

Een boer, een boerin, het platteland en zes koeien, waaronder weidekoeien, luchtkoeien en een waterkalf. Aan de hemel staat een bijenkorf. Op aarde de betoverende Almide, voor wie de boer dreigt te vallen.

Koeien is nieuw muziektheater van rasmuzikant en -ontregelaar Misha Mengelberg (Kiev 1935), zonder wie de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek er een stuk saaier hadden uitgezien. Componist Guus Janssen en regisseur Cherry Duyns hebben van zijn onvoltooide opera Koeien een voorstelling gemaakt die in haar absurdisme onmiskenbaar Mengelberg is. Pierre Bokma speelt daarin een wonderlijk personage dat doet denken aan de maestro zelf, die dit jaar tachtig wordt. Hij geeft geen imitatie, maar spreekt wel zijn woorden, gekozen uit uitspraken en interviews. De live muziek komt van Mengelbergs eigen Instant Composers Pool (ICP), opgericht in 1967.

Regisseur Cherry Duyns stelde op basis van Misha’s poëtische teksten een libretto samen. Duyns is behalve schrijver, acteur en documentairemaker een groot muziekliefhebber. In 2013 maakte hij de film Misha enzovoort, die het einde markeert van een tijdperk waarin de leden van het ICP Orkest samen met Misha optraden. Koeien ging in première van op het Holland Festival 2015.

"SCHITTEREND EERBETOON AAN MENGELBERG"
(DE VOLKSKRANT) ★★★★ 

"COHERENT MUZIKAAL, ONGERIJMD SCHITTEREND"
(HET PAROOL) ★★★★★

Lees meer recensies

Team

Muziek en teksten Misha Mengelberg Regie, samenstelling libretto, decor Cherry Duyns Samenstelling muziek Guus Janssen Beeld en video Willem van de Berg en Cherry Duyns Choreografie Beppie Blankert Zangers Katrien Baerts, Fanny Alofs, Mattijs van de Woerd, zes zangers van het Koninklijk Conservatorium Den Haag Live muziek ICP Orchestra: Ab Baars, Tobias Delius, Michael Moore, Thomas Heberer, Wolter Wierbos, Mary Oliver, Tristan Honsinger, Ernst Glerum, Guus Janssen en Han Bennink Spel Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek en Beppe Costa