151127 De mug net de gouden tand - Sinaasappelstraat (2).jpg

Sinaasappelstraat

Mugmetdegoudentand
vr 27 nov 20:30 - 21:45
  • 27 nov
    20:30 - 21:45
    TR25 Schouwburg, Rotterdam
    Kleine Zaal
De staat van de democratie anno nu

Joan Nederlof liet zich voor Sinaasappelstraat inspireren door Alexis de Tocqueville, een Franse filosoof van aristocratische komaf, en door Mien van Dam. De sociaal-democrate uit de Haagse Sinaasappelstraat was haar grootmoeder.

De Tocqueville verdiepte zich aan het begin van de negentiende eeuw in de jonge democratie van Amerika. Dat leverde verrassende inzichten en voorspellingen op over de kracht en zwakte van het politieke systeem. Mien van Dam leefde de hele vorige eeuw lang. Ze kende Willem Drees persoonlijk. De sterke en zwakke kanten van de democratie heeft ze aan den lijve meegemaakt. Om de staat van de democratie anno 2015 tegen het licht te houden, roept kleindochter haar oma terug op aarde. Ze laat haar opnieuw aan het woord en slaat ook De Tocqueville erop na.

“Nederlofs spel laat prachtig zien hoe haar karakter verscheurd is tussen wantrouwen jegens de politiek enerzijds en apathie als burger anderzijds.” (****Theaterkrant)

“Fraaie bespiegelingen en grappige, liefdevolle dialogen tussen Mien en Joan, beiden energiek neergezet door Joan Nederlof.” (****De Volkskrant)

151127 De mug net de gouden tand - Sinaasappelstraat (3).jpg

Team

Tekst, regie en spel Joan Nederlof Vormgeving Christiaan Klasema, Ronald van der Kemp en Hubertine Lebouille Met Dee Norris als Joan Sutherland