Van Waveren

Ro Theater
wo 30 sep - zo 29 nov

De ondergang van een Hollandse familie. Verraad, gekte, grootheidswaanzin, genialiteit en onmacht laten het familiekapitaal voorgoed verdampen.

Het is 1930 als de rijke bollenteler Theodoor van Waveren zijn testament opmaakt. Als een Koning Lear richt hij zich tot zijn vier zoons en verdeelt hij zijn gigantische bollenimperium, dat zich uitstrekt van Heemstede tot in de uithoeken van Rusland en de Verenigde Staten. Het is het begin van de dramatische familiegeschiedenis van de vermogende en geniale Hollandse ondernemersfamilie Van Waveren waarin verraad, gekte, grootheidswaanzin, genialiteit en onmacht het familiekapitaal voorgoed laten verdampen. Het ondernemen wordt de zoons opgedrongen, het verraad en de frustratie komen in het kielzog mee.

Het bezit is zowel bevrijding als vloek. Zoon Erlo vertrekt als ondernemer naar de Verenigde Staten, maar het ondernemen frustreert hem. Hij duikt in de wereld van Carl GustavJung en ervaart de ene hergeboorte na de andere. Frank gaat naar Duitsland en trouwt een Joodse vrouw. Tom richt de Keukenhof op. En Tup is een geniale geest, die de ene uitvinding na de andere doet, maar nooit octrooi aanvraagt. Hij trouwt een excentrieke vrouw die hun zoon Guido als redder van de mensheid ziet.

Van Waveren is een samenwerkingsproject van cineast Wim van der Aar en regisseur Alize Zandwijk; van film en theater. De voorstelling vertelt wat voorafging aan de documentaire. Zandwijk en Van der Aar slaan voor Van Waveren de handen ineen om van deze op waarheid beruste verhalen een Nederlandse familiekroniek te maken geïnspireerd op de Duitse filmtrilogie Heimat. Deze voorstelling is de allerlaatste grote zaal-voorstelling van Alize Zandwijk bij het Ro Theater.

Bekijk de documentaire De Van Waveren Tapes op www.npo.nl/Holland-doc

------------
EXTRA inleiding en Jonge Harten Festival Rotterdam

Voorafgaand aan de voorstelling op zaterdag 28 november kun je een gratis inleiding bijwonen. Deze inleiding begint om 19:15 uur en wordt in oktober verzorgd door Marieke Dijkwel, educatiemedewerker bij het Ro Theater. 

De Workshop van Waveren is helaas komen te vervallen

De voorstelling op zaterdag 28 november maakt  onderdeel uit van Jonge Harten Rotterdam.
 

Team

Plus inleiding

zaterdag 28 november 19:15
toegang gratis
_____
 

Credits

Regie Alize Zandwijk Research en film Wim van der Aar Tekst Rik van den Bos en Don Duyns Vormgeving Thomas Rupert Muziek Maartje Teussink Met Nasrdin Dchar, Herman Gilis, Sanne den Hartogh, Guido Pollemans, Sylvia Poorta, Fania Sorel, Maartje Teussink en Jack Wouterse